open-navfaktor-logo
search
Sastanak u PSBIH
Plenković o legitimnom zastupanju: Popravljanje "anomalije od 2006." bi okončalo blokade u BiH
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su razgovori s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH bili vrlo sadržajni, a da su glavne teme bile institucionalna i društvena kriza u BiH, te reforma Izbornog zakona.
13.12.2021. u 14:41
get url
text

Istakao je da je Hrvatska prijateljska zemlja koja ima veliko uvažavanje i poštovanje prema BiH, kao i da želi unaprijediti saradnju i pomoći na putu ka članstvu u EU.

- Mi bismo željeli da rješenja o izmjenama Izbornog zakona budu zadovoljavajuća za sva tri naroda i druge u BiH, a da položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude ravnopravan i da biraju svoje legitimne predstavnike u najviša tijela BiH - naveo je Plenković.

Dodao je da situaciju koju naziva "anomalijom od 2006." treba popraviti i ako se to desi vjeruje da bi došlo do relaksacije odnosa unutar Federacije, a da bi takav džentlmenski dogovor Bošnjaka i Hrvata pomogao u stvaranju boljih odnosa s drugim entitetom.

Plenković smatra da bi to dovelo do ponovnog funkcionisanja državnih institucija, a Hrvatska bi kao dobronamjeran susjed podržala sve reformske i druge procese.

On je o "anomaliji iz 2006" govorio i nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.

Odgovarajući na pitanja o izmjeni izbornog zakonodavstva, Plenković je kazao da do dogovora treba doći između političkih stranaka u BiH i unutar institucija BiH i na temelju dogovora koji će omogućiti da svi narodi budu legitimno zastupljeni.

- Nismo zadovoljni s praksom koja postoji od 2006. Zato me zanimaju razgovori u Parlamentu BiH da vidim kakvo je danas raspoloženje, može li se išta očekivati u 2021. ili će se razgovori voditi i u 2022. Izbori se trebaju raspisati u maju, ima nekoliko mjeseci za razgovor i htjeli bismo da rezultira pravičnim dogovorom i da se izbjegne anomalija od proteklih godina - rekao je jutros Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.