open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Plenković, Rutte i Von der Leyen dolaze u Sarajevo potaknuti vodstvo BiH: Doveli smo ih pred gol, sad trebaju zabiti
U sljedećih nekoliko sedmica u Sarajevo će doputovati hrvatski premijer Andrej Plenković, nizozemski premijer Mark Rutte i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kako bi potaknuli vodstvo Bosne i Hercegovine da poduzmu dodatne korake s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu sljedeće godine.
15.12.2023. u 18:01
get url
text

- Zajedno s predsjednicom Komisije i nizozemskim premijerom otići ćemo u Sarajevo da ih podržimo da učine te konačne napore koji su preostali do odluke o otvaranju pregovora - rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a.

Čelnici država članica u četvrtak su odlučili otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, a Komisiju su zadužili da u martu napravi novi izvještaj o napretku BiH kako bi se onda na samitu mogla donijeti odluka o otvaranju pregovora.

- Doveli smo ih do pred sam gol, sada treba napraviti još dva dodavanja i zabiti gol i nakon toga se otvaraju pregovori što je u strateškom interesu Hrvatske i svih nas koji godinama radimo na tome da BiH ulovi korak s ostalim zemljama - rekao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.