open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković u Orašju: Snažno se zalažemo za ulazak BiH u EU
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas u u Orašju otvoren šesti Konzulat Hrvatske u Bosni i Hercegovini, "što predstavlja još jednu poruku podrške, prijateljstva i brige".
06.07.2023. u 18:14
get url
text
Borjana Krišto, Andrej Plenković, otvaranje Konzulata
Borjana Krišto, Andrej Plenković, otvaranje Konzulata

Nakon ceremonije otvaranja, rekao je medijima da ta institucija neće služiti samo za pružanje konzularnih usluga svima kojima trebaju, a naročito Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, nego i kao znak želje za poboljšanjem političkih i privrednih odnosa.

Planković je istakao da četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri, kao i 1,3 milijarde investicija iz Hrvatske u BiH.

Naveo je da će naredne godine Hrvatska sa zadovoljstvom biti zemlja partner na Mostarskom sajmu i izrazio želju da BiH uskoro ispuni uslove za početak pregovora o članstvu u EU.

Plenković je naglasio da sve to pokazuje snažnu, kontinuiranu i odgovornu politiku Hrvatske da kao prijatelj, partner i susjed bude najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar EU.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH na putu ka članstvu u EU.

- Time bi BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa kojeg smo snažno podržali u decembru prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina - poručio je Plenković.

Otvaranju Konzulata prisustvovali su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.