open-navfaktor-logo
search
Andrej je (ne)dosljedan
Plenkovićeva "konzistentna politika": Nije problem Komšić, već su se sastajali, radi se o nepoštivanju države BiH
Andrej Plenković, koji boravi u radnoj posjeti Sarajevu, nije se sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog ranije odluke Vlade Hrvatske da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, zvanično je objašnjeno iz Vlade Hrvatske.
23.01.2024. u 12:06
get url
text

VEZANI TEKST - Objašnjenje iz Zagreba: Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH zbog Komšića jer ga nisu izabrali Hrvati

U tom se saopćenju Plenkovićevog kabineta navode uobičajene floskule o "nelegitimnom" Komšiću kojeg "nisu izabrali Hrvati" u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. 

- Konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske - između ostalog stoji u objašnjenju zvaničnog Zagreba. 

Osim konzistentnih laži o Komšićevom izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koji je suprotno tvrdnjama Zagreba tamo zasjeo kao legalano i legitimno izabran, u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH, ničega konzistentnog više nema u tom objašnjegu Plenkovićevog kabineta. Naime, trdnje o "nikakvom kontaktu" s Komšićem naprosto nisu tačne. Ni kad je u pitanju Plenković, ni kad je u pitanju predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. 

Plenković se dosad više puta sastajao s Komšićem, sudeći po snimcima prilično srdačno su razgovarali, a ti susreti svakako nisu bili privatne prirode. Svaki put je Komšić prilikom susreta obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH. 

Komšić i Plenković su se sastali prilikom okupljanja lidera zemalja članica EU-a i zemalja koje žele postati članice na Brdu kod Kranja u Sloveniji i to prije dvije godine. Sastanak i razgovor je bio srdačan. 

Uoči EU političkog samita u Granadi tokom oktobra prošle godine premijer Hrvatske Plenković razgovarao je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Komšićem, koji je tada predstavljao Bosnu i Hercegovinu na samitu Evropske političke zajednice. 

Na radnoj večeri koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel  u februaru 2020. godine Plenković nije imao nikakav problem da razgovara s Komšićem. Tada je i sam najavio da će ragovarati. 

- Ovo je prvi uopće sastanak otkada je izabran u Predsjedništvo BiH, u oktobru 2018. On je rotirajući u Predsjedništvu BiH, ovdje je pa ćemo razgovarati. Ovo nije bilateralni susret, niti je strukturiran tako da razgovaramo o odnosima u BiH - rekao je Plenković. 

Susret jutros u Predsjedništvu BiH također nije bio bilateralni susret, niti je primarna tema bila pitanje unutrašnjih odnosa u BiH, što nije nešto u čemu bi Plenković i inače trebao učestvovati. Uz predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog predsjednika Vlade Marka Ruttea na sastanku se razgovaralo o pristupanju BiH evropskoj zajednici zemalja, baš kao i na ranijim sastancima na kojima su Plenković i Komšić ragovarali.  

Dakle, poučeni priloženim dokazimima, Vlada Hrvatske, odnosno njen čelnik Plenković, zapravo nema nikakav problem s Komšićem lično, niti sa Komšićem kao članom Predsjedništva BiH budući da se s njim više puta sastajao dok su i jedan i drugi obnašali iste funkcije kao što ih obnašaju danas. Plenković, nakon svega može se tumačiti, ima problem s poštivanjem instutucija BiH, jer jedini put kad je bio u prilici a odbio je sastanak, bio je jutrošnji u instituciji BiH - državnom Predsjedništvu. 

Plenkovićevo odbijanje da prisustvuje sastanku u Predsjedništvu BiH pokušaj je ponižavanja države BiH a ne Komšića kao legitimnog ili neligitimnog člana Predsjedništva, jer se s takvim (ne)legitimnim sastajao više puta, prilikom kojih nije ponizio institucije EU-a ili druge organizatore tih susreta, a mogao je i tada odbiti susret i držati se svoje, kako tvrdi, "konzistentne linije". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.