open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenkovićevo priznanje: HDZ ide sa "Osmorkom" da sa njima naprave ono što nije moglo sa SDA
Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske, večeras je u intervjuu na HRT-u između ostalog govorio i o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. 
12.12.2022. u 21:50
get url
text

- Očito da HNS, odnosno Hrvatski narodni sabor i HDZ sada ide s "Osmorkom" ne bi li s njima napravio ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA - kazao je hrvatski Plenković. 

A sa SDA se, što je općepoznato, nije moglo doći do diskriminatornih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, po željama predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. 

VEZANI TEKST - Vlada Hrvatske priznala da je sa Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona BiH, temeljito i diskretno

Plenković je nedavno priznao da je Vlada Republike Hrvatske bila direktno uključena u pregovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

 - Sa visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerovatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH - rekao je Plenković.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući priznanje Vlade Hrvatske da je dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, poručio je da su stvari napokon isplivale na površinu.

- Mi to sve znamo, ali znate kako to nekad izgleda. Bez obzira na to što vi znate i iznesete neke stvari u javnosti, ljudi obično žele da se uvjere ono, što bi se reklo, da vlastitim očima nešto vide, pa da onda potvrde ono što ste im vi govorili. Bezbroj sam puta bio u takvoj situaciji - dodao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.