open-navfaktor-logo
search
Zastupnici komentiraju
"Plutajuća" izborna jedinica, obris trećeg entiteta: "Trojkini" ustupci Čoviću i Dodiku za evropske zakone
Predstavnici vladajuće koalicije koju čine "Trojka" (SDP, NiP i Naša stramka), HDZ i SNSD dogovorili su jučer da će usaglašavati tri zakona, važna za evropski put Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu je Izborni zakon Bosne i Hercegovine, potvrdio je čelnik HDZ-a. Prema interpretaciji Dragana Čovića, dogovorene izmjene Izbornog zakona donijet će mu ono za šta se godinama i zalagao.
09.02.2024. u 14:01
get url
text

VEZANI TEKST - Čović obznanio: "Trojka" se u Mostaru složila s našim prijedlogom izmjena Izbornog zakona

- Model koji smo ponudili prije 15-ak dana u Mostaru prijateljima iz "Trojke" po meni i po njima je bio korektan, prihvatljiv. Želimo to cjelovito napraviti, ali za odluke suda u Strazburu treba izmjena Ustava, a pošto je nema, onda da napravimo ovakvu izmjenu za naredne izbore. Ne može se više desiti nikad da bošnjački narod bira hrvatskom člana Predsjedništva i tu se svi slažemo - kazao je nakon jučerašnjeg sastanka Čović.

Istakao je kako je prijedlog jednostavan i da se mijenja "samo dio koji se odnosi na hrvatskog člana Predsjedništva".

- Odmah na početku da budem kristalno jasan. Takve izmjene će duboko ankerisati podjele u zemlji po etničko-teritorijalnom kriteriju. DF je protiv takvog prijedloga, a koji je Čović, kako on javno kaže, dogovorio sa "Trojkom" na zajedničkom susretu u sjedištu HDZ-a u Mostaru – započeo je Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH.

Takav prijedlog dodatne plutajuće kantonalne izborne jedinice samo u FBiH i samo za Hrvata u Predsjedništvu BiH je, dodaje Đonlagić, i u suprotnosti sa presudama Suda iz Strazbura.

Dženan Đonlagić

- U praksi, Čović traži da se kroz Izborni zakon eliminišu građani koji se izjašnjavaju kao Hrvati, a koji žive recimo u Sarajevu, Tuzli, Zenici ili Bihaću. To je nova diskriminacija i segregacija građana – naveo je.

Vjeruje da ovakav prijedlog, ako bi kojim slučajem bio podržan u Zastupničkom domu, neće proći Dom naroda Parlamenta BiH.

- Samo zato što "Trojka" nema politički kapacitet u Domu naroda državnog parlamenta, nego delegati su iz stranaka opozicije. Zalagat ću se da ovakav prijedlog odbacimo jednoglasno kao Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH – poručio je.

Osvnruo se i na imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

- HDZ, uz saglasnost "Trojke", trpa po svaku cijenu svog čovjeka u Ustavni sud BiH kako bi zajedno sa SNSD-om oslabio posljednju pravnu branu institucionalnog očuvanja države. Ako se to desi, onda će se država slabiti i formalno-pravno kroz njene najvažnije institucije – izjavio je Đonlagić za Faktor.

Pored Predsjedništva BiH, Ustavni sud BiH je, dodao je, temelj suverena državnosti i institucionalne suverenosti.

- Naposljetku, nijedan tzv. evropski zakon ne smije biti ustupak "Trojke" prema politikama Dodika i Čovića za institucionalno slabljene državnih institucija.

Naglašavam da iz nedavnih posjeta zvaničnika SAD-a i EU-a se jasno da zaključiti da Izborni zakon u političkom smislu nije uvjet za odluku Evropskog vijeća u martu mjesecu da se BiH odobre pristupni pregovori – zaključuje Đonlagić.

Šerif Špago

Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, navodi kako i jučerašnji sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH još jednom pokazuje njihovu neozbiljnost, a posebno neodgovornost prema građanima BiH.

- Kao da nisu bili na istom sastanku, dok Dodik priča o Zakonu o Ustavnom sudu, Čović o izmjenama Izbornog zakona u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH i na koji način staviti pod kontrolu CIK, lideri "Trojke" pričaju o finoj atmosferi, pomacima u ispunjavanju uvjeta na EU putu.

U suštini, još jednom su pokazali da su samo foteljaška koalicija koja se može dogovoriti samo oko imenovanja i ispunjavanja Dodikovih finansijskih zahtjeva – mišljenja je Špago.

VEZANI TEKST - "Trojka", HDZ i SNSD dogovorili i usaglašavanje Izbornog zakona, Dodik poručio: Nema evropskog puta ako Schmidt išta nametne

Umjesto da riješe tri tehnička zakona za otvaranje pregovora sa EU-om, navodi Špago, oni pričaju o pitanjima i zakonima za koje je neophodna izmjena Ustava.

- Nažalost, lideri "Trojke" i dalje obmanjuju javnost i ne demantuju Čovića, koji ponavlja da su dogovorili izmjene Izbornog Zakona i ispunili zahtjeve HDZ oko načina izbora članova Predsjedništva BiH, koji predviđa tzv. "plutajuću" izbornu jedinicu, odnosno obrise trećeg entiteta – rekao je on.

Poseban problem je, zaključuje Špago, što su zaustavili tehničke izmjene Izbornog zakona koje se odnose na fer i poštene izbore i "još jednom pokazali da jedno pričaju, a drugo rade".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.