open-navfaktor-logo
search
Susret u Mostaru
Po Čovićevom nalogu: Krišto Lajčaku pričala o "legitimnom predstavljanju" i rokovima za izmjene Ustava
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se na marginama 24. sajma privrede u Mostaru s Miroslavom Lajčakom, poseban predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.
01.05.2023. u 19:05
get url
text

VEZANI TEKST - O čemu je Lajčak razgovarao sa Konakovićem i Nikšićem

Krišto je izrazila zahvalnost posebnom predstavniku EU-a na dugogodišnjem snažnom doprinosu evropskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dužnosnici su razgovarali o evropskom putu Bosne i Hercegovine, nadolazećim reformama i aktuelnim političkim prilikama nakon formiranja vlasti na državnom i entitetskim nivoima s posebnim naglaskom na nivou Federacije BiH. Posebno je istaknut značaj ubrzanja socioekonomskih reformi Bosne i Hercegovine na njezinom evropskom putu.

Posebni predstavnik EU Lajčak je kazao da Bosna i Hercegovina ima kontinuiranu podršku na njenom evropskom putu i da će tako ostati i ubuduće.

Krišto je naglasila da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada Vijeća ministara BiH. Rekla je da, posljednje složenosti političkog sistema u BiH, napredak na evropskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzusa različitih nivoa vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna podrška evropskih institucija.

Također je rekla kako je prioritetno, najkasnije u narednih šesto mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Radi toga je, kako se navodi, nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima kao i provedbu svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.