open-navfaktor-logo
search
Istraga
Po nalogu tužilaštva: MUP RS provjerava zakonitost javnih nabavki u RS-u tokom epidemije koronavirusa
MUP RS je preduzeo mjere i radnje u cilju provjere zakonitosti procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije koronavirusa u RS-u i utvrđivanja eventualnih neregularnosti.
12.06.2020. u 12:28
get url
text

Iz MUP-a RS su istakli da u ovoj fazi istrage ne mogu iznositi u javnost više detalja, te da sve radnje preudzimaju po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS.

- Policijski službenici MUP-a RS u narednom periodu izvršit će provjeru svih javnih nabavki u RS-u za vrijeme epidemije koronavirusa i o preduzetim mjerama i radnjama obavijestit će Tužilaštvo RS - saopćeno je danas.

Podsjećamo, početkom juna ove godine Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS je postupajući po zahtjevu navdeneog tužilačkog odjeljenja sprovela određene istražne radnje u vezi s predmetom nabavke pokretne bolnice.

Izuzeta je određene dokumentacije iz više institucija i preduzeća, koja je dostavljena nadležnom tužilaštvu.

Štab za vanredne situacije RS je nekoliko dana prije toga dao saglasnost Institutu za javno zdravstvo RS da jednostrano raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice s preduzećem "Balkan Global", jer pokretna bolnica nije isporučena i stavljena u funkciju u dogovorenom roku.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je tada da će Institut uputiti dopis dobavljaču o jednostranom raskidanju ugovora i pozivanju da se izvrši povrat avansno uplaćenog novca, odnosno 4.228.000 KM s PDV-om što je ukupna cijene bolnice.

Osim pokretne bolnice, u RS je otvorena afera i oko nabavke respiratora.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića i Željka Babića, direktora firme "Medietik“ iz Banje Luke od koje su kupljeni respiratori.

Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog falsifikovanja i uništavanja službene isprave.

Smatra da u ovoj "aferi ima ozbiljnog posla" za Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), te čak za neke institucije na nivou Evropske unije, koje se bave pranjem novca.

- U aferu respiratori u RS je "opran" novac građana. Pozivam Tužilaštvo i SIPA-u da ih privede i sasluša, jer se u dva dana sve ovo može završiti - tvrdi Stanivuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.