open-navfaktor-logo
search
Zbog rasta cijena
Po odluci Vlade FBiH: Podjela paketa pomoći socijalno ugroženima još traje u USK
U toku je podjela paketa pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a prema Uredbi Vlade FBiH za pomoć stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Namirnice je osigurala Federalna direkcija za robne rezerve, a za organizaciju podjele paketa je zadužen Crveni križ FBiH.  
22.09.2022. u 07:55
get url
text
Crveni križ, ilustracija
Crveni križ, ilustracija

Podjela je počela 14. septembra u Unsko-sanskom kantonu i još nije završena u ovom kantonu.

Sljedeći Posavski kanton 

- Isporuka paketa još nije završena u svim gradovima u Unsko-sanskom kantonu. U nekim gradovima je tek počela, a u pojedinim još nije. Čeka se isporuka robe iz Federalne direkcije za robne rezerve.

Po završetku podjele paketa u USK, podjela će najvjerovatnije krenuti u Posavskom kantonu jer su oni dio namirnica već dobili iz Direkcije za robne rezerve - govori nam Indira Kriještorac, portparolka Crvenog križa FBiH.

Kaže da ne postoji rok do kojeg moraju završiti podjelu paketa.

Razlog je i što je prvobitni rok dat Federalnoj direkciji za robne rezerve u Uredbi o pomoći stanovništvu istakao. Paketi su trebali biti podijeljeni do sredine septembra za 17.000 korisnika. Usljed problema na terenu, nepostojanja kartonskih kutija na tržištu, podjela paketa socijalno ugroženim je tek počela sredinom septembra.

VEZANI TEKST - Podjela paketa pomoći od 500 KM socijalno ugroženim u FBiH počinje sutra u USK

Razgovarali smo i sa Huseinom Kličićem, predsjednikom Crvenog križa Unsko-sanskog kantona.

"Telefonom pozivamo korisnike" 

- Još traje podjela paketa na našem kantonu. Završena je u Bosanskom Petrovcu, počela je u Bosanskoj Krupi, a i u Bužimu počinju sa podjelom. Radi se po principu da telefonom pozovemo korisnike sa spiska da dođu po svoj paket. Oni koji saznaju da nisu na spisku, a prema njihovom mišljenju su trebali da budu, pojašenje neka traže u svom centru za socijalni rad.

Mi nemamo ništa sa tim. Namirnice se pakuju prema spiskovima robe koje dobijemo za svakog korisnika, tako da i oni koji preuzimaju pakete odmah mogu provjeriti da li su sve namirnice dobili - kazao nam je Kličić.

Paket pomoći sadrži brašno, ulje, šećer, so, konzerve i deterdžent.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.