open-navfaktor-logo
search
Trakavica i afera
Po tumačenju ministra Rimca v. d. direktora Alen Pilav ne zadovoljava uvjete da bude na čelu KCUS-a
Nediljko Rimac, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, obrazlažući Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zašto nije dao saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora te zdravstvene ustanove, naveo je i jedan zanimljiv detalj. 
24.02.2024. u 14:13
get url
text

Preciznije, Rimac je obrazlagao zašto prof. dr. I. Gavrankapetanović ne može dobiti saglasnost na imenovanje. U cijelom zvaničnom dopisu nigdje se ne navodi puno ime kandidata?!

Nediljko Rimac

No, ono što je zanimljivo odnosi se na jedan od uvjeta za direktora a koji Rimac spominje u svom obrazloženju zašto Gavrankapetanović nije dobio saglasnost. 

- Jedan od postavljenih uvjeta jest i da kandidat ima zvanje "nastavnika fakulteta (nastavnik medicinskog fakulteta javnog univerziteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, osnosno docenta)". Dakle, kandidat treba biti nastavnik medicinskog fakulteta – navodi Rimac.

On tu obrazlaže kako je Gavrankapetanović raspoređen u nastavni proces na Stomatološki fakultet te piše kako je Komisija koja je valorizirala kandidate i dokumentaciju trebala izvršiti provjeru konkretnog statusa kandidata. U ovom slučaju ostavimo po strani Gavrankapetanovića, uz napomenu da on jeste i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pa između ostalog, na fotografiji ispod možete vidjeti i neke od rasporeda njegovih predavanja. 

Prema Rimčevom obrazloženju Alen Pilav, također, ne ispunjava uvjete da bude na čelu Kliničkog centra u Sarajevu.

Pilav je tek od prije nepunih godinu dana docent i to na privatnom Medicinskom fakultetu u Sarajevu, dok ministar obrazlaže kako je jedan od uvjeta da kandidat bude nastavnik na javnom, državnom fakultetu.

Sad se postavlja pitanje na koje uvjete Rimac misli i kojim aktom su oni propisani? Da li na one iz konkursa ili iz nekog zakona?

VEZANI TEKST - Mekić ispunjavao sve uvjete za KCUS, Pilav tek nakon "štimanja" konkursa: Mogu li biti imenovani, ko najavljuje odlazak iz UO?

Poznato je i to da je prijašnji Upravni odbor KCUS-a raspisao konkurs za generalnog direktora u kojem je jedan od uvjeta bio i taj da kandidat mora biti nastavnik na javnom medicinskom fakultetu. Taj konkurs je ovaj privremeni Upravni odbor poništio, pa raspisao novi u kojem je izbačena stavka da kandidat mora biti nastavnik sa javnog univerziteta. Time je automatski otklonjena jedna od prepreka da se Pilav kandiduje. Pojedini čak i članovi Upravnog odbora u nezvaničnim razgovorima sa novinarima tvrde da Pilav zapravo nema ni uvjet koji se odnosi na naučne radove. 

Ukoliko na osnovu ovog ili ponovljenog konkursa Upravni odbor pošalje Rimcu kao kandidata Pilava na potvrdu, pod uvjetom da se on prijavi na novi konkurs, kako će Rimac odlučiti u tom slučaju, a imajući u vidu da u vlastitom dopisu navodi javni fakultet kao uvjet?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.