open-navfaktor-logo
search
Rok 45 dana
Počela gradnja testne piste budućeg bihaćkog aerodroma
Izgradnjom testne piste, praktično je počela izgradnja Aerodroma Bihać koji bi, prema studiji izvodljivosti, najviše bio korišten za čarter letove, ali i redovne zračne linije
12.07.2019. u 11:48
get url
text

Počela je izgradnja testne piste na lokalitetu Golubić, u blizini Bihaća, što je svojevrstan početak gradnje aerodroma, projekta vrijednog oko 100 miliona KM. Elvedin Sedić, direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać, za Faktor je rekao kako bi izgradnja testne piste trebalo da traje 45 dana.

Vlada Federacije planirala dva miliona KM za radove 

{$galerijaFotografija}

- Plan je da se radovi koji su počeli prije nekih desetak dana okončaju u predviđenom roku, dakle 45 radnih dana. Ali opet sve ovisi o vremenskim uvjetima. S obzirom na to da je ljeto i građevinska sezona, ne bi trebalo biti značajnijih produženja - govori nam Sedić.

Podsjeća da je za ove radove Vlada FBiH planirala dva miliona KM.

- Odluka za izdvajanje je donesena. Stvar je još formalne prirode, da novac bude uplaćen na račun. To svakako ide po potpisivanju ugovora. Mi smo svu formalnu proceduru završili, dokumentaciju dostavili Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija koje je dalje proslijedilo Ministarstvu finansija FBiH, koje odobrava isplatu - rekao nam je Sedić.

Objašnjava da gradnja testne piste zapravo predstavlja istraživačke radnje.

- Mi sada radimo testnu dionicu kako bismo dobili povratnu informaciju o metodi izvođenja radova na konačnoj pisti, s tim da će ova testna dionica biti dio i konačne piste. Samo nastavljamo dalje ukoliko se pokaže opravdanim - govori nam Sedić.

Upitali smo koliko će u konačnici koštati izgradnja aerodroma.

- Mi još nemamo završen glavni projekat jer čekamo, između ostalog, rezultate iz ove testne dionice i još neke povratne informacije u vezi s okolinskim i vodnim saglasnostima. Ali, neslužbeno, koštat će 100 miliona KM s infrastrukturom koja ne uključuje samo izgradnju aerodromskog kompleksa, već i infrastrukture oko aerodroma, pristupni putevi, most... Aerodrom će biti od značaja ne samo za Unsko-sanski kanton, Bosnu i Hercegovinu, već i šire - rekao nam je Sedić.

Čarter letovi za turiste koji žele posjetiti Nacionalni park Una 

Aerodromski kompleks će obuhvatiti poletno-sletnu stazu dužine 2.200 metara sa mogućnošću da se produži do 2.500 metara, zgradu terminala, kontrolni toranj, hangare za potrebe aerodroma. Zatim, vatrogasnu stanicu, benzinsku stanicu, koja bi dala mogućnost avionima koji koriste Aerodrom u Bihaću da natoče gorivo i još neki manji infrastrukturni objekti.

Prema studiji izvodljivosti, aerodrom bi najviše bio korišten za čarter letove, kojim bi dolazili turisti koji žele posjetiti Nacionalni park Una, ali i Nacionalni park Plitvice u Hrvatskoj, koji se nalazi na 20 kilometara od aerodroma. Također, aerodrom bi bio korišten i za redovne zračne linije sa gradovima u zapadnoj Evropi u kojima živi veliki broj stanovnika porijekom iz ovog dijela BiH.

testna pista bihać4.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.