open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Počela identifikacija žrtava genocida ekshumiranih iz masovne grobnice u Kalinoviku
Identifikacija žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, a čiji su posmrtni ostaci prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, počela je u prostorijama JKP Gradska groblja Visoko.
06.04.2022. u 10:57
get url
text

- Nakon što je identitet ovih žrtava utvrđen putem DNK metode, danas će taj identitet potvrditi i članovi porodica ovih žrtava. Ujedno, porodice će danas odlučiti i da li će dati svoju saglasnost za ukop ovih žrtava u julu ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari - izjavila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je za ukupno 10 žrtava izvršena DNK analiza i utvrđen identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka osoba koji su pronađeni sredinom prošle godine. Putem DNK analize, utvrđeno je da se radi o osobama nestalim na području Srebrenice, u julu 1995. godine, koje su nakon zarobljavanja dovedene i ubijene u okolini Kalinovika.

Najmlađa identifikovana žrtva u vrijeme ubistva imala je 17, a najstarija 58 godina.

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih deset žrtava otkrivena je 31. maja prošle godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog terena u kanjonu rijeke Bistrice, kompleksnosti terena i položaja posmrtnih ostataka, ekshumacija na ovom lokalitetu je trajala i većinu juna 2021. godine.

Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se u ovom slučaju radi o žrtvama genocida koji su počinili pripadnici Vojske i Policije Republike Srpske u Srebrenici 1995. godine. Lokalitet na kojem su žrtve pronađene je najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Srebreničana.

U julu 1995. godine, u okviru organizovanog i planiranog napada Vojske Republike Srpske, pod vojnom komandom ratnog zločinca Ratka Mladića, političkom direktivom ratnog zločinca Radovana Karadžića, uz logističku i vojno-policijsku podršku režima u Beogradu, enklava Srebrenica pada u ruke Vojske RS-a, nakon čega je počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom tog područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.