open-navfaktor-logo
search
Ramić u Srebreniku
Počela izgradnja zgrade sa 62 stana za raseljene porodice
Ministar Ramić je kazao da je današnji događaj korak ka sveukupnom cilju projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II – izgradnji 810 novih stambenih jedinica na području Tuzlanskog kantona.
10.09.2018. u 13:10
get url
text

Danas je u naselju Špionica u Srebreniku položen kamen temeljac, čime su zvanično otpočeli radovi na izgradnji zgrade sa 62 stana za raseljene osobe, odnosno korisnike kolektivnog centra u Srebreniku. Svečanom otvaranju radova prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, a riječ je o projektu, koji implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz podršku Razvojne banke Vijeća Evrope, te u saradnji sa lokalnim zajednicama.
 
-Ostvarili smo značajne pomake u ovom mandatu na zatvaranju kolektivnih centara, odnosno na osiguranju stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz tih centara. Pored uspostavljene finansijske konstrukcije CEB II projekta, te postavljenih standarda kroz saradnju sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope, mislim da je ovdje najvažniji aspekt - upravo onaj ljudski, a to je pomoć onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije - kazao je ministar Ramić.
 
Ministar Ramić je kazao da je današnji događaj korak ka sveukupnom cilju projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II – izgradnji 810 novih stambenih jedinica na području Tuzlanskog kantona.
 
-Ukupna ulaganja kroz projekat - CEB II za Tuzlanski kanton iznose oko 60 miliona KM, a dodatno učešće lokalnih vlasti, kroz osiguranje dokumentacije, zemljišta i infrastrukture, iznosi oko 16,5 miliona. Ovo su ulaganja koja idu za stambenu infrastrukturu koja dolaze pored naših redovnih budžetskih ulaganja. Tuzlanski kanton je bio veliko utočište izbjeglicama, tokom agresije i važno je bilo da dobije ovu vrstu podrške - kazao je ministar Ramić.
 
Načelnik Omerović je istakao posvećene napore lokalnih vlasti na osiguranju zemljišta, potrebne dokumentacije i priključaka na komunalnu infrastrukturu, te u ime građana Srebrenika i lokalne zajednice uputio izraze zahvalnosti Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglice i Razvojnoj banci Vijeća Evrope.
 
-Općina Srebrenik je bila utočište za više 14000 raseljenih osoba, zato je rješavanje pitanja kolektivnih centara ovdje od posebne važnosti. Izgradnja ove zgrade riješit će zbrinjavanje 62 raseljene porodice, i to upravo zahvaljujući dobroj saradnji općine sa Federalnim ministarstvom i podršci Razvoje banke Vijeća Evrope - kazao je načelnik Omerović. 
 
Inače, u okviru projekta CEB II bit će izgrađeno 58 stambenih zgrada u 28 općina i gradova Federacije BiH. CEB II je projekat u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, uz učešće institucija BiH.

{$galerijaFotografija}

raseljene porodice (1).JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.