open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Počela primjena preventivnih mjera: Kakva je situacija na graničnim prijelazima
Zbog prevencije od širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu.
16.03.2020. u 10:24
get url
text

U Bosnu i Hercegovinu je zabranjen ulazak strancima koje dolaze iz: NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

VEZANI TEKST - Danas počinje obavezna 14-dnevna izolacija svih koji uđu u BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o realizaciji ove odluke obavijesti diplomatsko-konzularna predstavništva.

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

Hrvatska: Granični prijelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u posljednjih 14 dana boravili na teritoriji visokorizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

GP Kamensko 

Srbija: Zatvoreni su svi granični prijelazi prema BIH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak, s tim da su obavezni provesti 14 dana u izolaciji, kao i vozačima teretnih vozila. Građani BiH uglavnom sami odustaju od prelaska granice kada im se na graničnom prelazu objasni da će provesti 14 dana u izolaciji kada uđu u Srbiju.

GP Rača

Crna Gora: Zatvoreni su svi granični prelazi prema BIH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air saopćila je danas da, zbog ograničenja putovanja koja su nametnuta svim inostranim letovima, obustavlja sve letove iz i prema Tuzli.

Odluka će se primjenjivati od 17. marta do 3. aprila 2020. godine.

Situacija sa letovima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se mijenja iz sata u sat, jer je većina aviokompanija redukovala letove kao prevenciju širenja koronavirusa korona.

Danas su, ipak, predviđena dva dolazna leta iz Istanbula, zatim dolazak aviona iz Zagreba i Beča, kao i povratni letovi za te destinacije.

Let iz i za Beograd je otkazan, kao i jutarnji za Zagreb.

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama i preduzeli su sve predviđene mjere da bi smanjili izloženost i mogućnost prenošenja oboljenja.

Svi zaposleni koji su u direktnom kontaktu sa putnicima obavezni su da nose maske, rukavice i drugu zaštitnu oprema. Sprovode se i mjere dezinfekcije prostora i vozila kojima se prevoze putnici.

Posredstvom monitora, web-stranice, letaka i drugih kanala komunikacije upoznaju putnike o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a koje je plasirao Zavod za javno zdravstvo.

Federalna uprava za inspekcije poslove stavila je u funkciju i termalnu kameru koja omogućava detekciju putnika sa povišenom temperaturom.

U saradnji sa aerodromskim osobljem obezbijeđen je prostor za privremenu izolaciju osoba sa povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i ljekara.

Na graničnim prijelazima od jutros su sanitarni inspektori i poštuje se odluka Vijeća ministara o zabrani ulaska stranim državljanima u BiH sa područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona.

Intenzitet saobraćaja na graničnim prijelazima je veoma slab.

GP Ivanica

Na graničnim prijelazima sanitarni inspektori provode pojačane kontrole putnika. 

Svi putnici koji ulaze u BiH treba da pokažu pasoš, popunjavaju upitnike, a sanitani ispektori im pišu rješenja za samoizolaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.