open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
Počela vakcinacija protiv gripe po kantonima: Slab odziv radno sposobnog stanovništva
U svih devet domova zdravlja i područnim ambulantama u Kantonu Sarajevo jutros je počela vakcinacija protiv sezonske gripe, a pravo na besplatnu dozu imaju svi stariji od 65 godina života, hronični bolesnici, imunokompromitirane osobe, trudnice, uposleni u javnom sektoru.
08.11.2022. u 10:55
get url
text

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika JU Dom zdravlja KS, za ovu sezonu naručeno je 7.760 doza, a interes građana je dobar.

Simptomi COVID-19 i gripe

- Apeliramo na uposlene u javnom sektoru (MUP, obrazovanje, novinari), odnosno sve one koji tokom rada imaju kontakte sa više ljudi da se vakcinišu. Roka za vakcinaciju nema, vakciniše se dok se doze ne potroše, ali u svakom slučaju, prema savjetu epidemiologa, cijepiti se najbolje prije pika sezonske gripe, a to je februar ili mart jer je potrebno dvije do tri sedmice da se stvori imunitet u organizmu na virus - kaže Šarkić.

Dodao je kako nema suštinske razlike u simptomima između sezonske gripe i COVID-19.

- Omikron daje blažu kliničku sliku, pa vjerujemo da će COVID-19 ove zime biti na nivou sezonske gripe - istakao je Šarkić.

I u Bosansko-podrinjskom kantionu (BPK) Goražde jutros je počela vakcinacija protiv gripe u tri doma zdravlja u Goraždu, Prači i Ustikolini te u još nekoliko područnih ambulanti.

Kako je kazala dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, za ovu sezonu stiglo je 310 doza koje je nabavilo resorno ministarstvo.

- Planski nabavljamo vakcine tako da se sve potroše jer se oni koji je trebaju primiti, uvijek odazovu. Ono što bih napomenula jeste da kod radno aktivnog stanovništva ne bilježimo neku zainteresovanost. Oni vakcinu mogu kupiti u apotekama, a cijena je oko 22 KM. Međutim, prema riječima farmaceuta, niko se još nije interesovao - dodaje Bičo.

Oko 5.000 vakcina protiv gripe osigurano je za građane, pripadnike rizičnih grupa, u Tuzlanskom kantonu (TK).

- Prošle srijede smo dobili vakcine, a sudeći prema informacijama koje dobijamo sa terena, odziv je dobar. Što se tiče epidemiološke situacije, za sada je stabilna. Bilježimo oboljele od COVID-19, ali virusa gripe još nema – kazao je prim. dr. Blaško Topalović, rukovodilac Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo TK.

U Unsko-sanskom kantonu (USK) vakcinacija protiv sezonske gripe počela je prošlog ponedjeljka.

Kako su nam kazali u Zavodu za javno zdravstvo USK, za ovu sezonu nabavljeno je 2.550 doza koje su namijenjene rizičnim grupama stanovništva.

- Izvještavi iz domova zdravlja, kojih je osam na području našeg kantona, tek pristižu, ali po onome što do sada imamo, odziv je slab - dodali su u Zavodu za javno zdravstvo USK.

Dr. med. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kazala je da je za ovu sezonu nabavljeno oko 3.200 doza vakcina protiv gripe za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

- Prema potrebama koje smo dobili sa terena to neće biti dostatno, ali smo toliko imali novca. Danas je krenula raspodjela vakcina i imunizacija u 12 domova zdravlja, kakav je odziv još nemamo informaciju - kazala je Bašić.

Jedini pravi vid zaštite

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pozivaju stanovništvo da se vakcinišu protiv sezonske gripe, posebno osobe starije životne dobi i hronične bolesnike.

- Zainteresovani se mogu vakcinisati protiv sezonske gripe, svakog ponedjeljka i petka od devet do 15 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obje organizacione jedinice - Mostaru - Vukovarska 46 i u Sarajevu - Titova 9. Akcija će trajati do isteka zaliha vakcina – navode iz Zavoda.

Kako podsjećaju, vakcinacija protiv sezonske gripe jedini je pravi vid zaštite te se posebno preporučuje osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

- Osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu hroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu hroničnih bolesnika, osobama s hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebno oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, hronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama. U slučaju da se osoba za koju je vakcinacija preporučljiva, zbog svog zdravstvenog stanja, ne može vakcinisati (kontraindikacija) umjesto njih se pod istim uvjetima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.). Vakcinacija protiv sezonske gripe preporučuje se i zdravstvenim radnicima i trudnicama - navode iz Federalnog zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.