open-navfaktor-logo
search
Dobili 300 doza
Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u domovima zdravlja u KS
U JU Dom zdravlja Kanona Sarajevo jutros je počela vakcinacija zdravstvenog osoblja sa 300 doza Covishield vakcine proizvedene u Indiji prema licenci švedske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford koju je Federaciji BiH donirala Srbija.
12.03.2021. u 11:57
get url
text

Prema riječimna Armana Šarkića, glasnogovornika, vakcinacija je prvo krenula u Domu zdravlja Ilidža, koji preuzimaju vakcinacije domova zdravlja Hadžići i Trnovo, a potom slijede DZ Novi Grad i Novo Sarajevo.

Naredne sedmice vakcinacije će se vršiti u domovima zdravlja Centar, Stari Grad i Ilijaš.

- Vakcinacija će se odvijati u pet od devet domova zdravlja. Tako je napravljen plan kako ne bismo opteretili zdravstveni sistem, s obzirom na to da smo svakodnevno u žestokoj borbi sa virusom. Zadovoljni smo postocima imunizacije jer su u prvom valu obuhvaćeni ljudi koji rade u Covid-ambulantama i Covid-centru Saraj Polje i trijažnim punktovima – kazao je Šarkić.

Dodaje da je JU Dom zdravlja KS osigurao i plan B, a to znači da ukoliko neko odustane od vakcinacije iz raznih razloga (ako se obolio od COVID-19, oporavlja se ili se oporavio, pa u ovom valu nije prioritet), vakcinu će primiti prvi na spisku prekobrojnih koje smo također pripremili.

U JU "Dom zdravlja KS od 1. marta zabilježila je 17.000 zdravstvenih pregleda pacijenata sa sumnjom na koronavirus u Covid-ambulantama i Centru Saraj-Polje, uzeto je 11.000 briseva i obavljeno je 330 transporta pacijenata prema Općoj bolnici Abdulah Nakaš i KCUS.

Navedene brojeve nadljudskim profesionalnim zalaganjem ostvarilo je 30 medicinskih timova angažiranih u Covid-ambulantama i Centru Saraj-Polje, te menadžment JU Dom zdravlja KS ističe da je na taj način veći dio pacijenata zbrinut u okvirima primarne zdravstvene zaštite.

Ova činjenica iznimno je važna zbog očuvanja bolničkih kapaciteta u Kantonu Sarajevo, koji također trpe veliki pritisak u pandemiji.

Novoformirani Covid Call Centar sa jedinstvenim pozivnim brojem 081 920 333 u navedenom periodu zabilježio je 14.000 telefonskih poziva, tačnije medicinskih anamneza pacijenata sa sumnjom na COVID-19.

Podsjetimo, JU Dom zdravlja KS formirala je još jedan Call centar za žalbe i pohvale namijenjen pacijentima sa simptomima koronavirusa koji nisu mogli kroz postojeći sistem realizirati zdravstvenu uslugu sa telefonskim brojevima 061 247 540, 061 247 632 i 061 247 832.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.