open-navfaktor-logo
search
Počast žrtvama genocida
Počele pripreme za Marš mira 2023., očekuje se oko četiri hiljade učesnika
Počele su pripreme za Marš mira 2023., najmasovniju aktivnost koja se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je predsjednik Pododbora za organizaciju Marš mira Suljo Čakanović.
07.05.2023. u 10:40
get url
text

Prijave su u toku i pripreme za ovogodišnji Marš mira, kako je rekao, teku predviđenom dinamikom

- Počele su pripreme na infrastrukturi kako bi trasa bila osigurana, mada imamo problem na lokaciji Buljim gdje se ne može pristupiti mašinama koje trebaju raditi na uređenju trase. Sve trase kojima prolaze sudionici Marša mira bit će spremne do 1. jula. Ove godine očekujemo oko četiri hiljade učesnika - kazao je Čakanović.

Kada je u pitanju medicinska pomoć u toku trajanja Marša mira, učesnici će imati pomoć medicinskih ekipa iz Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, kao i podršku Oružanih snaga BiH.

I ove godine planirano je održavanje historijskih časova polaznicima Marša mira o genocidu koji se desio u julu 1995. godine, a planirane su i promocije knjiga o toj temi.

Iz Pododbora mole organizirane grupe i pojedince da se na vrijeme prijave na službenu web stranicu marsmira.net, kako bi organizator adekvatno odgovorio svim izazovima. Zainteresovane organizirane grupe mogu se prijaviti za ovogodišnji Marš mira do 1. jula, dok se pojedinci mogu prijaviti i na dan polaska kolone iz Nezuka.

Staza kojom će sudionici prolaziti duga je oko 100 kilometara, a polazak iz Nezuka je 8. jula.

Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolici s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida. Kreće iz Mjesne zajednice Nezuk, općina Sapna, i traje tri dana od 8. do 10. jula, s isto toliko etapa. Svaka etapa duga je između 25 i 30 km.

Na trasi kojom prolaze sudionici mogu vidjeti neke od lokacija na kojima je došlo do masovnog pogubljenja zarobljenih Bošnjaka ili na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.