open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Počeli pregovori o izbornoj reformi: Radončić se nada ultimativnijim zahtjevima međunarodnih faktora
U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeli su pregovori predstavnika stranaka o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
10.02.2022. u 12:53
get url
text

Nova runda uslijedila je nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst. 

VEZANI TEKST - Izetbegović: Moguće je da se pomjere izbori

Današnje razgovore organizirali su predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, a prisustvuju lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović.

Uoči sastanka organizatori su dali izjave. 

Radončić je kazao kako postoje dva-tri maksimalistička zahtjeva.

- Hrvatski korpus ima maksimalističke zahtjeve u smislu da imaju stopostotne šanse da dobiju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da ne kažem iz HDZ-a, imate neke naše zahtjeve, imate vjerovatno iskrene želje i prijatelje iz SDA da se ne promijeni Izborni zakon ni CIK pa da onda izbori budu kao do sada, s dosta manjakvosti, krađa i sigurnosti da će gospodin Izetbegović biti član Predsjedništva, imate gospodina Komšića (Željko, lider DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH) koji ne razmišlja da možda treba da ode s te funkcije. I u takvoj situaciji danas pregovaramo. 

VEZANI TEKST - Emrić: NES neće učestvovati u današnjim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH

Nas zanima, mene, uvjeren sam i NiP, država, interes BiH. I tako ćete imati medijaciju, koja će završiti da ćemo iduće sedmice moliti i nadam se dobiti još jače međunarodne partnere i nadam se njihove ultimativnije zahtjeve prema glavnim akterima pregovora i glavnim koji nose odgovornost za uspjeh i neuspjeh, a to su naši prijatelji iz SDA i HDZ-a - dodao je Radončić.

Konaković je ocijenio da su u fokusu pojedinci, a zanemarena je obaveza implementacija presuda.

- Mi se okupljamo s tezom da Hrvati treba da biraju ili ne člana Predsjedništva BiH i ta tema dominira javnim prostorom, što je pogrešno. Bili bismo sretni ako s pregovora odemo sa zaključkom i dogovorom da svaki građanin BiH na svakom pedlju može biti kandidat za svaku funkciju. Naša druga važna intencija je da klubovi naroda gube etnički prefiks. Tada bi značajno iskoračili ka građanskom uređenju države BiH. Još jedan od ciljeva jeste fer i pošteni izbori - dodao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.