open-navfaktor-logo
search
Reforme
Počelo pospremanje: Zatvorenici iz sarajevskog KPZ-a prebacuju se u druge zatvore
Posljednjih nekoliko dana vrlo je živo u i oko sarajevskog Kazneno-popravnog zavoda, odakle se, kako saznajemo, užurbano radi na izmještanju osoba koje izdržavaju kaznu zatvora u druge zatvore na području FBiH.
19.01.2021. u 08:04
get url
text

Neke od osuđenih osoba su ranije već prebačene u prostorije nedavno otvorenog državnog zatvora u Vojkovićima.

Osim što se na ovaj način želi smanjiti broj osoba koje borave u zatvoru, a kako bi se ispoštovale mjere prevencije širenja infekcije COVID-19, radi se također i o jednom od segmenata šireg plana reforme pravosuđa, a koji se odnosi na segment izvršavanja krivično-pravnih sankcija.

Tim planom obuhvaćena je i izgradnja novog kompleksa objekata Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu, gdje su radovi uveliko započeli.

Vrijedi spomenuti da je ranije izmjenama Zakona o krivičnom postupku uvedena i mogućnost kućnog pritvora uz elektronski nadzor, a sve s ciljem kako bi se postojeći kapaciteti rasteretili i kako bi se osigurao što veći stepen sigurnosti.

Kako smo ranije pisali, izgradnjom pritvorske jedinice na Igmanu bit će na raspolaganju 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora za smještaj osoba koje će biti pritvorene po nalogu Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo.

Istovremeno, objekat u kojem se trenutno nalazi pritvor bit će ustupljen sarajevskom Tužilaštvu, te Općinskom i Kantonalnom sudu, koji godinama imaju problem nedostatka prostora u sadašnjim prostorijama.

Kako saznajemo, u sarajevskom KPZ-u radovi na izgradnji objekta "B" na Igmanu su već u toku, na terenu su teške mašine, radi se na izgradnji podzida za objekat koji će biti kapaciteta 70 mjesta.

Nakon toga, već na proljeće, očekuje se da krenu radovi u donjem dijelu sadašnjeg kompleksa koji će se finansirati sredstvima Evropske unije.

Planirana je izgradnja tri objekta, zgrada 1, zgrada 2 i zgrada Uprave.

U KPZ-u Sarajevo napominju da je ranije riješeno i pitanje imovinsko-pravnih odnosa te su pribavljene sve potrebne saglasnosti, dozvole i odobrenja.

Ističu da se radi o objektu koji će biti opremljen najsofisticiranijom opremom za osiguranje praktično nultog stepena sigurnosti.

- Aktivnosti koje je KPZ Sarajevo preduzeo u kontekstu Strategije borbe protiv korupcije i Planu rada za period 2017-2021 su obuhvatile i uređenje imovinsko-pravnih odnosa na mikrolokalitetu planine Igman, oblast Blažuj, te uspostavljanje novog sigurnosnog sistema, tretiranja osuđenih lica, stvaranje uvjeta za realizaciju mjere kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom i dr. Značajna saradnja u ovim aktivnostima shodno zakonskim okvirima kojima je regulirana ova oblast ostvarane je sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, SIPA-om, FUP-om, MUP-om KS, kao i Uredom za borbu protiv korupcije KS na čelu sa Erduanom Kafedžićem - kazao je za Faktor direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević.

Dodao je da će ove aktivnosti, u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta drugih zatvora, sukcesivno biti nastavljene i u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.