open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Počelo ročište: Sud BiH odlučuje o mjerama zabrane Novaliću i ostalima
Na današnjem ročištu u predmetu "Respiratori" Sud BiH na prijedlog Tužilaštva BiH, premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima odlučuje o izricanju mjera zabrane.  
10.03.2021. u 09:53
get url
text

Tužilaštvo, kako je to prethodno obrazloženo, "želi zaštititi svjedoke koji su uposlenici Vlade Federacije, te smatra da bi se na taj način omogućilo neometano vođenje postupka, a zabrana obavljanja službene dužnosti zatražena je osim za premijera Novalića i za dopremijerku i ministricu finansija Jelku Milićević".

Advokati odbrane protiv su ovog zahtjeva.

Tužilaštvo Novalića i ostale tereti za kršenje zakona pri nabavci 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM.

{$galerijaFotografija}

Osim Novalića i Solaka optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, i Fikret Hodžić, vlasnik preduzeća Srebrena malina, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite uvezlo respiratore.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

IMG_20210310_090254.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.