open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Počelo suđenje Patkoviću i Šehoviću za kupovinu automobila novcem boraca
Iznošenjem uvodnih riječi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i odbrane, počelo je suđenje Šerifu Patkoviću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije te Seni Šehoviću, bivšem direktoru Fondacije, koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
09.02.2023. u 14:54
get url
text

Tužilac Feđa Fejzagić iznio je uvodnu riječ, kazavši da će Tužilaštvo – saslušanjem predloženih svjedoka, uposlenika i članova Upravnog odbora Fondacije, te ispitivanjem vještaka ekonomske i mašinske struke kao i materijalnom dokumentacijom – dokazati da je Šehović, sredstvima iz Fondacije i bez neophodnih odluka, izvršio nabavku vozila, a koje je u periodu obuhvaćenom optužnicom koristio Patković u privatne i njemu poznate svrhe.

Dodao je da je automobil korišten bez ikakvih evidencija, pri čemu su troškovi u vezi s korištenjem, osiguranjem i održavanjem vozila – od oko 30 hiljada – plaćani iz sredstava Fondacije, dok je pričinjena imovinska šteta Fondaciji u ukupnom iznosu od 65.991 konvertibilnih maraka.

Suada Halilagić, Patkovićeva braniteljica, najavila je da će odbrana, nakon što s postupkom završi Tužilaštvo, predložiti dokaze materijalne i subjektivne prirode, te dokazati da njen branjenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret optužnicom, niti se u njegovim radnjama stiču obilježja tog krivičnog djela.

- Odbrana će dokazati da ne postoji šteta Fondaciji niti je optuženi za sebe ili drugog pribavio bilo kakvu materijalnu korist - kazala je Halilagić, dodavši da nije oštećen fond ove fondacije koji se odnosi na rješavanje stambenih pitanja boračke populacije.

Braniteljica Halilagić je kazala da će Patkovića zastupati i braniteljica Lejla Terzimehić.

Zbog neprisustva Šehovićeve odbrane, Halilagić je navela da se njeno uvodno izlaganje odnosi i na drugooptuženog.

Prema optužnici, koja uz saglasnost Tužilaštva i odbrane nije čitana u sudnici, Patković i Šehović se terete da su – kao odgovorne osobe u Fondaciji od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil "volkswagen tiguan" i to novcem s računa Fondacije, koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je s firmom "Porsche Leasing" Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.