open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja
Suđenje bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja počelo je čitanjem optužnice i uvodnom riječju Državnog tužilaštva.
02.03.2021. u 16:16
get url
text

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

- Adnan Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač - navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Tužiteljica Edina Hubjer je u uvodnoj riječi kazala kako nije sporna činjenica da je Ahmetović imao svojstvo službene osobe i da su u četiri navrata potpisani ugovori o djelu, ali Bektić po tim ugovorima nije uradio ništa, što su potvrdili svjedoci.

- Neki od njih nisu čuli za njegovo ime i prezime, niti da je radio išta. A to je znao ministar, da ovaj nije izvršavao naručene poslove - rekla je tužiteljica.

Prema njenim riječima, sam Bektić je izjavio da se ne sjeća nijedne riječi iz ugovora, niti šta mu je bio posao, niti je bilo šta radio osim što je, kako je kazala, pred kraj mjeseca pisao nešto u formi izvještaja.

Bektić je, kako je navela, prije potpisivanja prvog ugovora o djelu bio vozač u Ministarstvu sigurnosti i radio je po ugovoru o radu, dok do pred kraj 2011. godine nije stigao dopis iz Ministarstva finansija i trezora BiH da se smanji plata vozačima, što se vidi, navela je tužiteljica, u dokumentaciji.

- Dok traju ugovori o djelu, Bektić vozi ministra nezakonito u periodu kada nije bio zaposlen kao vozač, a prima dnevnice. (...) Postavlja se pitanje šta bi bilo da je u pitanju privatno preduzeće, a ne ministarstvo. Kada je u pitanju javni sektor, onda to 'nema veze'. Na taj način se oštećuje budžet BiH. Ovakva zloupotreba nije mogla biti urađena bez znanja ministra. Ovdje se radi o školskom primjeru zloupotrebe položaja - istakla je tužiteljica.

Ahmetovićeva odbrana je navela da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja je 8. marta, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.