open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Počelo suđenje Zoranu i Radenku Iliću za zločine i nestanak 16 bošnjačkih civila u Rogatici
Čitanjem optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pred Državnim sudom počelo je suđenje Zoranu i Radenku Iliću, optuženim za progon i nezakonito lišavanje slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, kojima se od tada gubi svaki trag.
18.04.2022. u 11:59
get url
text

Ilići su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine u općini Rogatica, u okviru širokog i sistematičnog napada, kao pripadnici Srpske Republike BiH, pa potom Vojske Republike Srpske (VRS) i to Rogatičke brigade, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz naselja Rudo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnicom se terete da su 19. juna 1992. godine u naselju Rudo, u poslijepodnevnim satima, naoružani i u uniformama, zajedno s drugim njima poznatim vojnicima, učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti.

- Tužilaštvo će u toku postupka dokazati da su optuženi počinili radnje iz optužnice - kazao je tužilac Ahmed Mešić, dodavši kako će dokazati učešće i znanje optuženih o napadu, te potvrditi njihovu ulogu u prisilnom nestanku ovih osoba.

Kako je iz optužnice pročitao tužilac Ahmed Mešić, nakon što je u gornjem dijelu naselja stradalo nekoliko pripadnika vojske Srpske Republike BiH, Ilići su, zajedno s drugim vojnicima, došli pred podrum kuće Miroslava Jovičića, gdje su se nalazili civili, među kojima su bili žena i djeca. Njima je bilo naređeno da borave u podrumu dok je trajao napad, dok je muškarcima naređeno da izađu iz podruma jer idu u zarobljeništvo.

Nakon toga su napustili podrum, a odmah potom su postrojeni u kolonu, odakle su u pratnji i pod prijetnjom oružja od Zorana Ilića, Radenka Ilića i drugih njima poznatih vojnika odvedeni u nepoznatom pravcu. Od tada im se gubi svaki trag i do danas nisu pronađeni, rekao je tužilac.

Mešić je kazao da će Tužilaštvo tokom postupka izvesti 64 materijalna dokaza, saslušati  44 svjedoka, od čega je jedan svjedak pod mjerama zaštite, te pročitati četiri iskaza preminulih svjedoka.

Prvi svjedoci će biti saslušani 16. maja, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.