open-navfaktor-logo
search
Pripremno ročište
Počeo disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva KS
Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, počet će 7. decembra, rečeno je na današnjem pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
25.10.2022. u 17:19
get url
text

Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, kazala je da Ured disciplinskog tužioca (UDT) disciplinskom tužbom Sarajliji na teret stavlja prekršaje koji se odnose na povredu načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, te miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

- U prvoj tački naveli smo da je tužena Sabina Sarajlija u okviru svojih ovlasti postupila po zahtjevu tužioca Aida Hadžismajlovića i donijela odluku kojom je tužiocu dodijeljena presignacija - kazala je Kurspahić-Nadarević objašnjavajući da je tužena koristila svoja ovlaštenja, ali da je za Ured sporan razlog za takvu presignaciju, čime je tužena povrijedila načelo nepristrasnosti i pogodovala tužiocu po njegovom zahtjevu, kako bi se poboljšala njegova individualna ocjena.

- Nemar i nepažnja predstavlja vid kršenja službene dužnosti i može se svrstati pod umišljaj - kazala je.

Sarajlija je, prema disciplinskoj tužbi, 12. aprila ove godine – mimo ovlaštenja – donijela instrukciju kojom se za određene vrste predmeta, između ostalog, one za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina, predmeti korupcije, osjetljivi i značajni za javnost te predmeti kojima prijeti zastara, nalaže zamjenicima glavnog tužioca davanje saglasnosti za tužilačke odluke.

- Ured će dokazati da izdavanje ovakvih odluka ukazuje na podcjenjivanje i opstruisanje tužilaca - kazala je Kurtspahić-Nadarević.

Ured je od materijalnih dokaza, a koje je Prvostepena komisija usvojila, uložio njih 24, te predložio saslušanje jednog svjedoka.

Tužba je podnesena 13. jula ove godine Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Pravni zastupnik Sarajlije, advokat Nermin Mulalić, kazao je kako tužena i on ostaju u cijelosti kod pismenog odgovora koji su dostavili na tužbu, ne čitajući dostavljeni odgovor u cjelini.

- Želim naglasiti da je Sarajlija postupala na osnovu zakonom zadatih ovlaštenja, te da hronologija događaja eliminira bilo kakve prekršaje - kazao je Mulalić.

VEZANI TEKST - Disciplinska tužba protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva KS

Izjavio je da postupci, koji se Sarajliji stavljaju na teret, nisu trebali biti predmet disciplinske tužbe.

- Danas smo imali priliku da čujemo poznatu frazu da se ostavlja mjesto sumnji, ali ne u disciplinskom postupku, ne pred ovom komisijom - rekao je Mulalić.

Mulalić je uložio materijalne dokaze, dostavljene ranije Komisiji, kao i prijedlog dodatnih šest subjektivnih svjedoka koje namjeravaju saslušati. Prvostepena komisija je odbila dva svjedoka i četiri materijalna dokaza.

Sarajlija je od 2008. tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a od 2019. godine je glavna kantonalna tužiteljica.

Na glavnom ročištu, zakaznom za 7. i 8. decembar ove godine, planirano je saslušanje svih svjedoka, ulaganje materijalnih dokaza i iznošenje završnih riječi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.