open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Počeo proces u predmetu "Respiratori"; Novalić, Solak, Hodžić i Miličević: Nismo krivi
Federalni premijer Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Miličević, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić izjasnili su se danas na Sudu BiH da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret. 
29.01.2021. u 09:25
get url
text

Izjašnjavanjem o krivnji danas je počelo suđenje u predmetu "Respiratori". Predstavnici Tužilaštva BiH kao i sve odbrane izjasnili su se da nema potrebe za čitanjem optužnice. 

Državni sud potvrdio je 30. decembra prošle godine optužnicu protiv Novalića i ostalih u predmetu "Respiratori" za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu utjecajem, pranja novca i krivotvorenja isprava. 

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje", dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće. 

Novaliću se stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

- U tom su se planu, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba F.H. Srebrena malina Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora "ACM812A" po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene grupe.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.