open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo prvi ciklus sedmodnevne "Ljetne škole BH diplomatije"
U Sarajevu je otvoren prvi ciklus sedmodnevne "Ljetne škole BH diplomatije", koju organizuje JU Muzej "Alija Izetbegović".
12.08.2021. u 11:36
get url
text

Cilj projekta je upoznavanje i edukacija polaznika o diplomatskim vještinama i procesima. Predavači u okviru projekta "Ljetne škole" će biti eminentni univerzitetski profesori i diplomatsko osoblje, koji će podijeliti svoje iskustvo o tehnikama i metodama u pregovorima, komunikaciji i razvijanju kritičkog mišljenja.

"Ljetna škola BH diplomatije" će obuhvatiti 40 časova u sklopu kojih će se realizirati fakultativni izleti i studijske posjete. Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica JU Muzej "Alija Izetbegović", nada se da će škola postati tradicija.

- Danas smo okupili 15 studenata, morali smo se ograničiti na ovaj broj zbog epidemioloških mjera. Radi se o mladim ljudima koji su studenti društvenih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije. Oni imaju priliku da besplatno pohađaju predavanja u okviru 'Ljetne škole diplomatije', da slušaju predavanja naših eminentnih univerzitetskih profesora iz svih oblasti diplomatije i razgovaraju sa gostujućim diplomatama i ambasadorima iz raznih zemalja - pojasnila je Berberović-Dizdarević.

Kako je kazala, planirano je i da tri dana imaju studijske posjete, putovanja po BiH, posjete muzejima, galerijama... Prema njenim riječima, svi polaznici će dobiti certifikate.

- Pored poklona za sve studente i posebnih iznenađenja, imat ćemo i glavno iznenađenje koje ćemo otkriti tek pri svršetku Ljetne škole, a radi se o glavnoj nagradi za studenta koji se bude najviše isticao i trudio tokom ovog ciklusa - dodala je Berberović-Dizdarević.

Mirza Rastoder, direktor i jedan od osnivača Homework HUBA, gdje je i otvorena "Ljetna škola diplomatije", pojasnio je da je "Ljetna škola" san svakog studenta koji studira međunarodne javne odnose.

- Inicijativa je potekla iz Homework HUB-a, koju smo predložili direktorici Muzeja, koja je prihvatila tu ideju i pomogla oko organizacije. Mislim da je to jako bitno za mlade ljude. Treba toliko toga da govorimo mladim ljudima, prepričavamo znanja i iskustva. Ovo je odličan primjer za bolje građenje i shvatanje naše države - rekao je Rastoder.

Prema njegovim riječima, bilo je više od 120 prijavljeni, ali zbog trenutne situacije s koronavirusom taj broj su morali znatno smanjiti.

Rastoder je istakao da će "Ljetnu školu" pohađati studenti iz različitih dijelova BiH.

- 'Ljetna škola' traje sedam dana. Četiri dana će biti predavanja, a tri dana će biti studijske posjete. Osnovne teme su sam pojam dipolomatije, diplomatija BiH za vrijeme rata, poslije i diplomatija BiH u 21. stoljeću, značaj bh. dijaspore, a fokus će biti i na ekonomskoj diplomatiji. Kao predavače imamo naše ambasadore u drugim državama, kao i ambasadore koji su predstavnici svojih država u BiH - dodao je Rastoder.

Jedan od predavača je i ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, koji će govoriti o javnoj diplomatiji i pojmu soft powera.

- Ovakvi događaji su nam jako potrebni, ove manifestacije nam trebaju, one su rijetke. Namjeravam da to sve studentima objasnim sa naučne strane ,ali i kroz mojih osam godina ambasadorskog angažmana. Malo ću staviti akcenat i na ekonomsku diplomatiju, jer sam ranije bio u biznisu, i na koji način možemo pomoći našim firmama da se razviju i dožive prosperitet, da povećamo izvoz. Uvijek se služim konkretnim primjerima - pojasnio je Makarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.