open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Počeo sa radom Informativni centar za izbore u Srebrenici
Informativni centar za pravnu podršku svih zainteresiranim osobama koja žele ostvariti biračko pravo za lokalne izbore 2020. godine danas je zvanično sa radom počeo u Srebrenici.  
09.03.2020. u 12:55
get url
text

Centar će pružati pravno savjetovanje i stručnu tehničku pomoć kako bi olakšao procedure koje se tiču pristupa pravu glasa, a koje se razlikuje u zavisnosti od statusa osobe - povratnika, izbjegle ili raseljene osobe.

- Osoba koja je ostvarila pravo na povratak, koja  ima ličnu kartu sa adresom u Srebrenici, imaće pravo da ostvari svoje biračko pravo na redovnim biračkim mjestima u oktobru 2020. godine. Sve one Srebreničane koji do sada nisu promijenili lične dokumente, pozivam da to učine. Ako trenutno imate važeću ličnu kartu u Federaciji BiH, što je najčešće slučaj, za prijavu prebivališta u Srebrenici vam treba samo važeća lična, uplaćena cijena lične karte, te neki dokaz o vezi sa imovinom/adresom na koju se prijavljujete. Mi smo svakako tu da vam pružimo podršku u ovom segmentu - poručio je Nermin Alivuković, koordinator Informativnog centra.

Također, Informativni centar trenutno vrši mapiranje Srebreničana u inostranstvu, koji će se od maja mjeseca moći prijaviti za glasanje putem pošte.

- Cilj nam je imati najmanje 1.000 osoba u inostranstvu registrovanih za glasanje putem pošte. U tom procesu, biće nužno obnoviti kontakt sa svima koji su se prijavljivali za ranije izbore za glasanje putem pošte, jer će oni po raspisivanju izbora dobiti PRP-2 obrazac na svoje adrese u inostranstvu - za potvrdu lokacije i statusa. S druge strane, radićemo na mapiranju svih onih koji nisu glasali na posljednjim izborima na ovaj način, te ćemo im pružiti svu moguću podršku kako bi to učinili bez greške -  dodaje Alivuković.

Iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica" poručuju da njihov prioritet ostaje povećanje izlaznosti birača na izbore. Istovremeno će, kroz pregovore ključnih donosilaca odluka - u narednom periodu izaći i sa programskom platformom koja će temeljiti rad kandidata za funkcije načelnika i odbornika u skupštini u mandatu od 2020. do 2024. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.