open-navfaktor-logo
search
Ima li napretka
Počeo sastanak "Trojke", HDZ-a i SNSD-a: Šta će donijeti razgovori u Mostaru?
U Mostaru je počeo sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou, čelnika "Trojke" (SDP, NiP i NS), SNSD-a i HDZ-a.
27.02.2024. u 15:19
get url
text

VEZANI TEKST - Vladajuća koalicija danas u Mostaru: Ko će odustati od zahtjeva, "Trojka", HDZ ili SNSD

Na stolu će biti famozni evropski put oko kojeg članice koalicije mjesecima ne mogu postići dogovor. Od zakona čije bi usvajanje otvorilo pregovore o članstvu Evropskoj uniji usvojen je samo zakon o sprečavanju pranja novca, i to zahvaljujući opoziciji u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na čekanju su zakoni o sudovima i sprečavanju sukoba interesa, a da li je bilo pomaka, saznat će se nakon sastanka. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik je nakon nedavne posjete Rusiji i susretu sa predsjednikom Vladimirom Putinom poručio kako neće podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka njezinih tradicionalnih prijatelja, protom misleći prije svega na Moskvu.

- Oni nam nameću svoje vrijednosti. Mi nećemo podržati proces stupanja u EU ako se postavi pitanje gubitka naših tradicionalnih prijatelja. Na kraju krajeva, niko i ne zna kako će izgledati EU - poručio je Dodik za ruske medije. 

{$galerijaFotografija}

Pred početak sastanka novinarima se kratko obratio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je kazao kako je bh. diplomatija odradila jako dobar posao i da je Evropa Bosni i Hercegovini širom otvorila svoja vrata.

- Ako ova generacija političara to propusti, bit će trajno obilježena i s razlogom, vjerovatno, kažnjena na izborima - rekao je Konaković.

On je pozdravio izjavu Milorada Dodika, koji je ranije danas kazao kako u prvi plan treba staviti evropski put koji donosi dobro svim građanima BiH, a smanjiti animozitete i sujete.

- Blizu smo nekih rješenja koja bi trebala isključiti pokušaje da se u sklopu evropskog puta ubace i neke teme koje nosi imperativne kad je riječ o 14 prioriteta, koje treba rješavati, ali u periodu poslije nas u, možda, još boljem i lakšem okruženju ako dobijemo historijsko otvaranje pristupnih pregovora i pogotovo pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije. Radne grupe pripremile su konačne prijedloge i mislim da bi oko sukoba interesa to trebali privesti kraju. Male su finese u završnici, čekamo da čujemo stavove po pitanju Zakona o sudovima, mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu. Po pitanju Izbornog zakona, dio integriteta obavezan, CIK obavezan, ali pitanje reforme izbornog zakonodavstva, međunarodnih presuda, pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH trebalo bi sačekati sveobuhvatnu analizu i promjenu - kazao je Konaković.

Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a, Mostar, koalicija, 27.02.2024.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.