open-navfaktor-logo
search
Brisel
Početak pregovora o ulasku BiH u EU moguć u martu iduće godine uz određene uvjete?
Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Moldavija mogle bi u martu naredne godine početi procedure pregovora o ulasku u Evropsku uniju, pod uvjetom da napreduju u reformama, posebno u vladavini zakona i transparentnosti vlasti, objavio je Politicki.ba.
08.11.2023. u 11:15
get url
text

Tokom jutrošnje sjednice Kolegija Evropske komisije postignuta je saglasnost da se Evropskom vijeću preporuči da se Gruziji dodijeli kandidatski status, a da se otvore predpristupni pregovori s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom početkom naredne godine, ako se prethodno ispune preduvjeti, piše Politicki.ba.

Sada je na Evropskom vijeću da donese konačnu odluku. O preporukama Evropske komisije raspravljati na svom samitu 14. i 15. decembra ove godine.

Saglasnosti za početak procesa pregovora o ulasku u EU s Ukrajinom i Moldavijom brzo su postignute, ali u Evropskoj komisiji nije bilo saglasnosti o tome da li da se Bosni i Hercegovini odobri početak pregovora. Šefovi kabineta 27 evropskih komesara od jučer u podne do sinoć pregovarali su o tom pitanju. Nakon što se nisu uspjeli dogovoriti, problem su ostavili Kolegiju evropskih komesara.

Na jutrošnjem sastanku, prema saznanjima portala Politicki.ba, odlučeno je da se u izvještajima o napretku BiH, Ukrajine i Moldavije ugradi preporuka o uvjetnom početku pregovora o ulasku u EU u martu naredne godine uz definirane uvjete.

Kada je BiH u pitanju, ako Evropsko vijeće i prihvati u decembru preporuku Evropske komisije, pitanje je da li će BiH ispuniti preduvjete za otvaranje pregovora.

Evropski zvaničnici nezadovoljni su kretanjem BiH prema EU. Posebno su u tome glasni predstavnici Nizozemske i Njemačke, a podržava ih Francuska. S druge strane, Slovenija, Hrvatska, Češka, Austrija, Grčka, Italija i još nekoliko država, upozoravaju da bi isključivanje BiH i zapadnobalkanskih država iz procesa napredovanja ka članstvu u EU bilo opasno-štetna poruka i potvrda dvostrukih standarda EU-a. Oni ističu da ni Ukrajina ni Moldavija nisu ispunile sve preduvjete za početak pregovora, a ipak se i Kijevu i Kišnjevu šalju pozitivni signali.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi dana oko podne održat će press konferenciju nakon sastanka Kolegija komesara na kojem se raspravljalo o ovogodišnjem Paketu proširenja i razmotrio stanje napretka u zemljama Zapadnog Balkana, Turskoj, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.