open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Početkom maja presuda za zloupotrebu pri zapošljavanju u Zavod u Pazariću
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u završnoj riječi pojasnilo da je van razumne sumnje dokazano da je Jasmin Ćerimagić, bivši direktor Zavoda u Pazariću, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili izricanje uslovne osude, ukoliko optuženi bude proglašen krivim.
10.04.2023. u 15:23
get url
text

Tužiteljica Nina Šahinpašić podsjetila je da je Jasmin Ćerimagić optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prilikom zapošljavanja svog sina Darijana Ćerimagića i da je zbog toga protiv njega podignuta optužnica. Dodala je da je u ovom predmetu saslušano šest svjedoka, uz brojne materijalne dokaze.

Podsjetila je da se ni odbrana nije protivila činjenicama da je optuženi – kao direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić – tokom 2016. godine sa svojim sinom Darijanom zaključio ugovore o zapošljavanju, ali suprotno Pravilniku o radu kojim je bilo propisano raspisivanje javnog konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

U nastavku je tužiteljica Šahinpašić pojasnila da su sve ove navode potvrdili i svjedoci koji su naveli da je zapošljavanje bilo isključivo u nadležnosti direktora i da, u slučaju zapošljavanja Darijana Ćerimagića ali i mnogih drugih zaposlenika, nije ispoštovana konkursna procedura.

- Iako je odbrana tu činjenicu isticala kao nešto što optuženom ide u prilog, Tužilaštvo smatra da navedeno može biti samo otežavajuća okolnost - dodala je Šahinpašić, pojasnivši da je praksa zapošljavanja velikog broja srodnika, kakva je viđena u Zavodu u Pazariću, opasna.

Zbog svih ovih dokaza, Tužilaštvo smatra da je van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret te je predloženo da Sud, ukoliko izrekne osuđujuću presudu, kao dodatnu otežavajuću okolnost cijeni "potpuno odsustvo odgovornosti upravljanja javnom ustanovom, masovno zapošljavanje bliskih srodnika uposlenika bez konkursa, kao i činjenicu da se protiv njega vodi drugi krivični postupak zbog nesavjesnog rada u službi".

Jasminu Ćerimagiću se na teret stavlja da je tokom 2016. godine, obavljajući poslove direktora Zavoda, nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu na neodređeno vrijeme, bez da je provedena konkursna procedura za radno mjesto robno-finansijskog knjigovođe.

Branilac Sedad Kadić je u završnoj riječi pojasnio da ne spore dokazanost sklapanja ugovora o radu između Jasmina i Darijana Ćerimagića, ali je naveo da su dokazali da je to učinjeno u skladu sa Zakonom o radu.

Dodao je i da su svjedoci navodili da je još nekoliko osoba na sličan način primljeno u radni odnos, kao i da federalni inspektori tokom ciljane kontrole nisu izrekli nikakvu mjeru zbog ovog zapošljavanja.

On smatra da je u ovom slučaju došlo do neusklađenosti dva akta – Pravilnika o radu i Zakona o radu, pri čemu je Zakon akt veće snage i koji bi se trebao primjenjivati u ovakvim situacijama.

- Slijedom navedenog, optuženi je postupio u skladu sa Zakonom o radu, te nije ni počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret - dodao je Kadić.

Zaključak odbrane je da je optuženi bio u pravnoj zabludi i nije znao da čini nešto što je nezakonito, zbog čega su predložili da bude oslobođen svih optužbi.

- U slučaju da Sud, pored ovoga, zauzme suprotan stav i smatra da je optuženi ipak počinio krivično djelo, predlažemo da se optuženom izrekne uvjetna osuda - zaključio je Kadić, dodavši da je optuženi osoba starije životne dobi, lošijeg zdravstvenog stanja, te da je sada penzioner koji neće više biti u mogućnosti počiniti bilo koje krivično djelo ove vrste.

Izricanje presude je zakazano za 8. maj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.