open-navfaktor-logo
search
Okupljanje u subotu
Počinje manifestacija "Grebak - put života"
Obilaskom mezarja Hasana Turčala - Brzog i saboraca u Pazariću, danas počinje ovogodišnja manifestacija "Grebak - put života".
08.06.2023. u 08:11
get url
text

Programom koji je utvrdio Odbor za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde u periodu 1992-1995. godina, u subotu je planiran tradicionalni istoimeni dvodnevni pohod.

- I ove godine očekujemo oko 50 učesnika, kako iz BPK Goražde, tako i drugih gradova Bosne i Hercegovine. Okupljanje je planirano u subotu, 10. juna, na centralnom spomen-obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima" odakle ćemo krenuti prema Grepku tokom dana, pješačanjem u trajanju oko šest sati, preći dionicu koja je u najtežim vremenima značila put spasa, ali i put smrti - kazao je predsjednik PK "Goražde - Maglić" Zajko Šovšić.

Učesnici pohoda usput će se zaustaviti na mjestima stradanja kako bi odali počast žrtvama Grepka.

- Ovo nije samo planinarski pohod i nadamo se da će i ove godine učestvovati značaj broj naših prijatelja iz drugih gradova i klubova, ali i građana koji žele evocirati uspomene na taj najteži period. Ovo je događaj s tradicijom dugom 27 godina koji treba baštiniti, da se ne zaboravi - kazao je Šovšić.  

U subotu će biti položeno cvijeće, proučen tevhid i dova na šehidskim mezarjima Grebak i Orahovice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.