open-navfaktor-logo
search
Uz poštivanje mjera
Počinje nova školska godina, učenici se vraćaju u klupe
Danas počinje nova školska godina u većem dijelu Bosne i Hercegovine, a učenici se vraćaju u klupe.
01.09.2021. u 08:39
get url
text

U Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom te Kantonu Sarajevo, danas će zazvoniti prvo školsko zvono, dok će u ponedjeljak, 6. septembra, nastava početi i u Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, te Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10.

U svim kantonima planirano je odvijanje nastave u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, uz poštovanje važećih higijensko-epidemioloških naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo je ranije sve učenike i nastavnike, ali i roditelje, da se ponašaju odgovorno i u skladu s preporukama, u školi i izvan nje, a kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i osiguralo nesmetano odvijanje nastave.

U svim kantonima će se kontinuirano pratiti epidemiološka situacija, na osnovu koje će se donositi potrebne odluke, a nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su spremna i na druge modele, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počela je danas i u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a časovi će trajati 45 minuta.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Trivić je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu putem upotrebe Office 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.