open-navfaktor-logo
search
Turska
Počinje obnova zgrade Ambasade BiH koju će finansirati gradske vlasti u Ankari
Obnova počinje ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 200 dana, iako su predstavnici kompanije Eneray Yapi uvjereni da će rekonstrukcija biti završena i prije roka  
03.10.2018. u 12:29
get url
text

Ambasada Bosne i Hercegovine u Turskoj, u saradnji sa gradskim vlastima u Ankari, završila je sve neophodne aktivnosti kako bi otpočela rekonstrukcija objekta Ambasade i pripadajućeg zemljišta koje je Bosna i Hercegovina stekla 2016. godine, u postupku sukcesije bivše SFRJ, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zgrada Ambasade u Ankari je bila u potpuno neuslovnom stanju, te je ambasador Bakir Sadović zatražio pomoć u obnovi ovog vrijednog historijskog objekta od čelnika glavnog grada Turske. Gradonačelnik i Gradsko vijeće Ankare su se odazvali Sadovićevom pozivu i dali punu podršku ovom projektu, te izdvojili sredstva koja će biti utrošena na obnovu ovog reprezentativnog objekta.

Nakon što je procedure prikupljanja neophodnih dozvola završena, Uprava grada Ankare je raspisala tender za izbor najpovoljnije firme koja će raditi na rekonstrukciji zgrade Ambasade i uređenju pripadajućeg zemljišta. Ovaj posao je dodijeljen kompaniji Eneray Yapi, a u susretu sa ambasadorom Sadovićem, predsjednik Upravnog odbora Erhan Ayik, izrazio je lično zadovoljstvo što je upravo njegova kompanija odabrana za izvođača radova.

Obnova počinje ovog mjeseca, a rok za završetak radova je 200 dana, iako su predstavnici kompanije Eneray Yapi uvjereni da će rekonstrukcija biti završena i prije roka. Projektom je predviđena zamjene svih instalacija unutar i izvan objekta, te dovođenje u funkcionalno stanje svih postojećih prostorija u zgradi, kao i uređenje okolnog pripadajućeg zemljišta. Kako je planirano, neće se vršiti nikakvi radovi koji bi mijenjali suštinsku konstrukciju i izgled objekta, te će se rekonstrukcija odvijati u skladu sa propisima i dozvolama Komisije za zaštitu prirodnih dobara Gradske direkcije za okoliš i urbanizaciju u Ankari.

Građevinske radove će u potpunosti finansirati grad Ankara, čiji će predstavnici ujedno vršiti nadzor nad izvođenjem navedenog projekta.

Ambasador Sadović je najavljeni početak radova iskoristio da se zahvali Gradonačelniku Ankare Dr. Mustafi Tuni na pomoći koju je njegov grad obezbijedio kako bi se mogao realizirati ovaj projekat. Sadović je istakao da će nova zgrada Ambasade Bosne i Hercegovine u Turskoj biti mjesto okupljanja svih prijatelja naših dviju zemalja koji će dodatno raditi na produbljivanju i proširivanju privrednih, kulturnih i drugih veza između naroda Bosne i Hercegovine i Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.