open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Počinje preuređenje nekadašnjeg logora Kon-Tiki u Muzej stradanja građana BiH
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, uz prisustvo ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, potpisao je notarski ugovor kojim se kupuje objekt nekadašnjeg logora "Kon-Tiki" sa pripadajućim zemljištem u Vogošći, a čija će krajnja namjena biti uspostavljanje "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine".
04.01.2023. u 20:49
get url
text

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992 - 1995. godine i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.

Nakon što je protekle sedmice Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, pristupilo se potpisivanju notarskog ugovora sa vlasnicom pomenutog objekta i zemljišta Ankom Beganović. Za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo je izdvojio 750.000 KM.

Ministar Osmanović zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta.

- Potpisivanjem ovog ugovora, započinjemo proces preuređenja prostora 'Kon-Tiki', a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve ono što smo doživjeli i preživjeli. Zahvalio bih se Skupštini  i Vladi KS, te gospođi Beganović, koji su  prepoznali važnost ovog projekta - istakao je ministar Osmanović.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom period, putem  Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, te otkupa navedenog objekta i njegovog prenosa u vlasništvo Kantona Sarajevo, saopćio je Press Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.