open-navfaktor-logo
search
Stanje do 11 sati
"Pod lupom" o prijevremenim izborima: Na trećini mjesta nije propisno istaknuta lista članova biračkih odbora
U četiri bh. grada i dvije općine danas se održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika ili načelnika, a iz Koalicije "Pod lupom", koja prati izborni proces kako bi utvrdila eventualne nepravilnosti, saopćili su da na svakom trećem biračkom mjestu nije propisno istaknuta lista članova biračkih odbora.
05.02.2023. u 12:08
get url
text
Koalicija Pod lupom

VEZANI TEKST - U šest gradova i općina BiH građani danas biraju načelnike/gradonačelnike

- Iz izbornog ciklusa u izborni ciklus se nastavlja zanemarivanje obaveze da bude izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora. Na Prijevremenim izborima 2023. godine, na 17,1 posto biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta, a na 13,7 posto biračkih mjesta lista članova biračkog odbora uopće nije istaknuta - navedeno je u saopćenju.

Posmatrači ove koalicije nevladinih organizacija prate izborni proces u gradovima Bihaću, Srebreniku i Tuzli, te u općinama Bratunac i Vogošća, dok ne posmatraju prijevremene izbore za gradonačelnika Zvornika jer na izborima učestvuje samo jedan kandidat.

Prema podacima s terena do 11 sati, iz Koalicije "Pod lupom" su naveli da trenutno u Tuzli jedan birački odbor radi u nepotpunom sastavu.

Nije zabilježen nedostatak izbornog materijala, dok na dva biračka mjesta glasački listići nisu ručno brojani, i to jednom u Srebreniku i jednom u Tuzli.

- Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Također, na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora - saopćili su.

Skoro sva biračka mjesta su jutros otvorena na vrijeme u 7 sati, dok je 9,8 posto biračkih mjesta otvoreno do 7.15 sati, što se može pripisati vremenskim uvjetima. Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.