open-navfaktor-logo
search
Pitanja bez odgovora
Pod velom tajni koga Delić vodi na EXPO u Dubai i kako se troši novac građana KS
Još nije objavljen spisak preduzeća, turističkih zajednica ili projekata koji će imati priliku da otputuju u Dubai na sajam EXPO o trošku Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva privrede Kantona Sarajevo ili još jednostavnije iz budžeta građana Kantona Sarajevo, a najavili su da bi mogao biti objavljen danas.
10.12.2021. u 07:57
get url
text

Kako su saopćili prije nekoliko dana iz Ministarstva privrede, Komisija koja vrši selekciju pristiglih prijava je počela sa radom, a na poziv je pristiglo ukupno 149 prijava, od čega 97 preduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata.

Predsjednik Komisije doc. dr. Admir Čavalić naveo je ranije da se izbor vrši po posebnoj metodologiji koja "ne daje nikakvu mogućnost Komisiji da izvrši utjecaj na mogući izbor prijava. Mi smo ovdje samo da izvršimo validaciju i verifikaciju poziva i dostavljene dokumentacije i da izaberemo najbolje, ali ne na bazi naše diskrecione moći, nego na bazi ustanovljene metodologije. Ova metodologija potpuno minimalizira utjecaj ljudskog faktora, odnosno Komisije, a naglašava ulogu objektivnih indikatora i kriterija koji su navedeni u metodologiji".

Ranije su također naveli da će Ministarstvo privrede KS po okončanju ovog poziva izabrati 80 privrednih subjekata, turističkih zajednica i projekata kojima će biti na raspolaganju paket podrške za predstavljanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Delić već nekoliko puta boravio u Dubaiju

I dok su druge države otvorile svoje štandove 1. oktobra, BiH još nema ni spisak privrednika koji će se predstaviti na tom sajmu.

Slavodobitno se plasirala informacija kako se zavijorila zastava Bosne i Hercegovine u Dubaiju na otvorenju zahvaljujući Vladi KS, a na službenoj stranici EXPO2020 za BiH objavljen je podatak da je svjetski sajam poduzetništva koji se održava u Dubaiju, od njegovog otvaranja 1. oktobra 2021. godine do 21. novembra 2021. godine posjetilo 4,15 miliona osoba, pa se postavlja pitanje šta mi imamo od toga kada BiH tamo ima prazan paviljon i ništa više. 

Pitali smo ministra privrede KS Adnana Delića i Ministarstvo privrede KS koliko će se sredstava izdvojiti za svakog od prijavljenih, a s obzirom na to da je iz budžeta KS za ove namjene izdvojeno oko 4,2 miliona KM.

Pitali smo također ko od članova Organizacionog odbora kojeg čini 14 predstavnika različitih institucija ide na EXPO, zatim smo zatražili da nam dostave spisak svih onih koji će ići o trošku budžeta KS u Dubai.

Također, zamolili smo ministra da nam omogući uvid u troškovnik, odnosno na šta će konkretno biti potrošeno 4,2 miliona KM.

Odgovore nismo dobili, pa nam samo preostaje da nagađamo kako će se novac budžetskih korisnika potrošiti u Dubaiju.

Organizacioni odbor, prema onome što je objavljeno u Službenim novinama KS, čini 14 članova i to ministar privrede KS, premijer KS Edin Forto koji je proglašen za komesara EXPO-a za BiH, zatim predstavnik Skupštine KS, ministar finansija KS, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH, predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, predstavnik Udruženja Vijeća stranih investitora, predstavnik Privredne komore FBiH, predstavnik Privredne komore KS, predstavnik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a, predstavnik Udruženja poslodavaca KS i predstavnik Turističke zajednice KS.

Dokumenti Vlade KS iz Službenih novina KS

Kako je ranije pisao portal vijesti.ba, ministar privrede KS Adnan Delić planira da u Dubai vodi VIP delegaciju, te navode da je planirano da sa Delićem na to putovanje idu Denis Zvizdić u svojstvu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Elmedin Konaković u svojstvu Delegata u Domu naroda FBiH, ministrica obrazovanja KS Aleksandra Nikolić, premijer KS Edin Forto, gradonačelnici Sarajeva i Banje Luke, Benjamina Karić i Draško Stanivuković, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, zastupnik u Parlamentu BiH Mirko Šarović, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, ali i profesor sa privatnog SSST fakulteta Vjekoslav Domljan.

VEZANI TEKST - Njega nema, niti pismo šalje: Dan prođe, čestitka od Konakovića iz Dubaija ne stiže

Nadalje, pojavile su se informacije kako svaki od ministara u Vladi KS ima pravo da posjeti Dubai i EXPO i da sa sobom vodi koga želi, da li će tu mogućnost svaki od njih i iskoristiti ostaje da se vidi.

Već je, kako je to Faktor i ranije pisao, u Dubaiju "poslovno" sa porodicom boravio Elmedin Konaković, pa  ostaje pitanje je li to bila samo prva posjeta ili će ići i kada bude putovala VIP delegacija.

Direktorica portala AKTA Azra Atagić Ćatović je krajem novembra objavila neke informacije u vezi sa sajmom EXPO gdje je boravila u privatnom aranžmanu.

- Pa ljudi moji, ovo što daju iz Ministarstva privrede za EXPO košta 1200-1500 KM po osobi preko bilo koje turističke agencije u BiH, ovisno kakav ćete hotel, možete i jeftinije proći.

Privrednom subjektu koji ispuni sve uvjete iz ovog poziva, ima pravo na sljedeći paket podrške, koji obuhvata: aviokarte za jednu osobu, vize za jednu osobu, putničko osiguranje za jednu osobu, PCR test na COVID-19, smještaj u hotelu za jednu osobu - pet noći, transport od aerodroma do hotela u dolasku i odlasku i transport od hotela do EXPO 2020 i povratak u hotel.
Zatim, tu je i priprema prezentacije po standardima EXPO 2020 na engleskom / arapskom jeziku, prevodilac tokom sastanaka engleski / arapski, sala za B2B sastanke, oprema u sali led ekran za prezentaciju, računar, internet, printer, IT podrška, administratvna podrška za procedure, prijave u sistem EXPO 2020, unos u kalendar sastanaka, ugovoranje B2B sastanaka, vodič za obilazak EXPO 2020 i karte za ulazak na EXPO 2020. Brat bratu 120.000 KM za 80 ljudi.

Pa ako je sajam pola godine, šta će se uraditi za 5 dana? Ili će štand i dalje biti prazan do 18. decembra 2021, kad je planiran Nacionalni dan, svi će se provrtiti tih 5 dana i pričaj da si bio na račun države u Dubaiju. Gdje su 4 miliona – navela je između ostalog Atagić-Ćatović.

S obzirom na to da Vlada KS i resorni ministar Delić kriju putnike koji će uskoro u Dubai, kao i to kako se troši ili planira trošiti novac građana KS, ostaje samo da čekamo objave na društvenim mrežama sa plaža Dubaija ili pored brojnih fontana, iz tematskih parkova i pored ekskluzivnih zgrada iz ovog grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.