open-navfaktor-logo
search
Opasni sarajevski projekti
Podić: Kada je u pitanju stranački interes, benzinska se može izgraditi i u rekreacinom kompleksu i blizu vrtića
U ulici Patriotske lige u blizini stadiona Koševo, dvorane Zetra, Fakulteta tjelesnog odgoja i u neposrednoj blizini stambenih objekata, počela je izgradnja benzinske pumpe na jednom od najatraktivnijih dijelova Sarajeva, a iz Eko akcije upozoravaju da se radi o opasnom objektu po zdravlje građane i životnu okolinu.
17.05.2023. u 20:20
get url
text

- Šta će benzinska pumpa u sportsko-rekreacionom kompleksu u neposrednoj blizini zgrada gdje žive ljudi, te 150 metara od dječijeg vrtića, a svima njima je ugroženo zdravlje - upozorava Anes Podić iz organizacije Eko akcija.

- Kada je Općina Centar pravila nacrt Regulacionog plana "Zetra", mi smo poslali naše primjedbe, ali vlast u Općini Centar ništa od naših primjedbi nije uvažila. Čak smo i svim zastupnicima u Općinskom vijeću podjelili letke sa informacijama o štetnosti benzinske pumpe, ali niko nije smatrao da smo ukazivali na bilo kakav problem i Općinsko vijeće Centar jednoglasno je usvojilo da se gradi benzinska pumpa 2020. godine – kaže Podić.

Izgradnja benzinske pumpe je bila izostavljena u Nacrtu Regulaciong plana "Zetra", a onda je Zavod za planiranje KS u vrijeme trajanja javne rasprave naprasno ponovo uveo izgradnja benzinske pumpe, ističe Podić i pojašnjava:

- To je bilo kršenje zakona. Međutim, tako to biva u općini Centar, oni koji imaju novac i utjecaj dobiju sve što požele. Kako smo saznali, benzinsku pumpu gradi firma Eol petrol, a vlasnica je članica Glavnog odbora Naše stranke i moram reći da je ovo bio višestranački poduhvat. Ovoj firmi izašli su ususret i lijevi i desni i zeleni i crveni. Građani se trude u Kantonu Sarajevo da na izborima pronađu neke druge političare koji će raditi u interesu građana, a ne u interesu onih koji imaju novac i mi uvijek završimo sa istim problemima. Vlasti se mijenjaju, ali obrazac ponašanja ostaje isti jer se samo pogoduje bogatim!

Bosna i Hercegovina nikada nije dopunila pravni okvir za regulisanje rada benzinskih pumpi.

- Propisi po kojima rade benzinske pumpe datiraju iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U međuvremenu je Evropska unija donijela dvije direktive s namjerom da se drastično smanje emisije štetnih gasova sa benzinskih pumpi, ali BiH ništa od toga nije prevela u domaći zakonski okvir. Posljedica toga je da je bilo kakva izgradnja benzinskih pumpi u blizini naselja izuzetno opasna. To se opisuje u nizu zdravstvenih studija gdje se povezuje utjecaj pumpe u blizini zgrada i leukemije kod djece. Djeca koja stanuju u blizini benzinske pumpe prema jednoj francuskoj zdrastvenoj analizi imaju četiri puta veći rizik da obole od leukemije u odnosu na djecu koja ne stanuju blizu benzinske pumpe – kaže Podić.

Iz Općine Centar nisu odgovorili na naša pitanja u vezi izgradnje benzinske pumpe kod stadiona Koševo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.