open-navfaktor-logo
search
Male hidroelektrane
Podić: Neusvajanjem zakona o električnoj energiji ide se na ruku tajkunima; Kratina: Mi štitimo rijeke
Udruženje Eko-akcija oglasilo se nakon što u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prošlo po hitnom postupku razmatranje Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, a kojim bi se obustavilo izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane. Zakon je vraćen u formu nacrta, a Eko-akcija za to krivi SDP, HDZ i DF.
28.04.2021. u 20:13
get url
text
Male hidroelektrane
Male hidroelektrane

- Vraćanjem zakona u redovni postupak može se desiti da njegovo usvajanje bukvalno traje godinama, a što će omogućiti graditeljima malih hidroelektrana da "uganjaju" potrebne dozvole. Mi u Federaciji trenutno imamo izgrađeni 67 malih hidroelektrana, a planira se izgradnja još barem 190! Pokušavali smo na sve načine dobiti od sekretara Parlamenta FBiH tačnu listu kako je ko glasao o ovom prijedlogu zakona. Na osnovu izjava, diskusija zastupnika i dijela liste koji se mogao vidjeti na prijenosu sjednice, zaključak je da je ovo zaustavljeno zahvaljujući zastupnicima SDP-a, HDZ-a i DF-a - kazao je Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko-akcija.

Ukazuje da je kod problema sa hidroelektranama vrijeme jako važno.

- Zbog pravnih razloga nije moguće napraviti zabranu gradnje smjesta. Jer ovi što su već dobili dio dozvola imali bi uporište da tuže Federaciju i obaraju takve odluke. Zbog toga je u nacrtu zakona bio dat određen vremenski period, oni koji već imaju koncesione ugovore, imaju vrijeme da dobiju potrebne dozvole. E sada, šta se jučer desilo, Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, trebao je ići po hitnom postupku. To bi značilo da ta praktično zabrana stupa na snagu već u roku od par mjeseci, nakon što bi to potvrdio i Dom naroda FBiH. Međutim, vraćanjem zakona u redovnu proceduru, sve to može potrajati. Da se izglasa Zakon o zaštiti okoliša bilo je potrebno osam godina - govori Podići i dodaje:

- Svaki dan kašnjenja zakona bukvalno znači uništenje novih metara riječnih tokova. Bojim se da su zastupnici koji su jučer oborili hitnu proceduru, išli na ruke tajkunima, cijelom lobiju graditelja malih hidroelektrana. Hidroelektrane pojedinačno ostvaruju milionske profite na uništavanju naših rijeka. Mi smo užasno korumpirano društvo. Glavni problem našeg društva je što kod nas nije vladavina prava već para. Da naše političare lutrijom biramo daleko bismo bolje prolazili.

Zatražili smo komentar Alme Kratine, predsjednice Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

- Mi smo rekli jasno da smo protiv izgradnje mini hidroelektrana! Vlada FBiH kroz predloženi zakon daje parcijalno rješenje, dopunu zakona kroz koju nije urađeno šta je trebalo uraditi. Spominje se rok od tri godine za pribavljanje dokumentacije ovih koji se krenuli u proces pribavljanja dozvola za gradnju hidroelektrana. Za nas je to nedopustivo dugo vrijeme. Da li su planirali da u tom vremenu sve ono što su pokrenuli, dali djelimično dozvole, legaliziraju, je li to cilj? Nisu definisane ni mikro, mini hidroelektrane. Imputirati nama da smo protiv zaštite rijeka je apsolutno nonsens. Ne vidim ništa sporno da je usvojen nacrt, a da ćemo se mi angažovati u javnim raspravama. Vlada FBiH nam u junu mora vratiti prijedlog zakona u Parlament FBiH. Čije tajkune mi štitimo, koje? Mi štitimo rijeke - naglasila je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.