open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv Predraga Bastaha, ranije osuđenog za zločine u Vlasenici
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Predraga Bastaha koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, odnosno sudjelovanje u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol.
12.08.2020. u 14:58
get url
text

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici.

Bastah se, prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovao u ubistvu 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

- Optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, usmjeravao žrtve koje su se nalazile u autobusu na mjesto gdje su ubijane, a žrtve su prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici i iz logora 'Sušica' - saopćeno je iz Tužilaštva.

Tijela su, kako navode u Tužilaštvu, pronađena i ekshumirana 2000. godine na istom mjestu gdje su žrtve i strijeljane. Navode optužnice protiv Bastaha, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Bastah se nalazi na izdržavanju dugogodišnje kazne od 22 godine zatvora koju mu je izrekao Sud BiH zbog učešća u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva na području Vlasenice. Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog za ubistva civila Muje Klance, te Tife i Zejne Ambešković, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora "Sušica", od kada mu se gubi svaki trag.

Skupa s Bastahom, na 18 godina zatvora je za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici osuđen i Goran Višković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.