open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina u Bosanskoj Krupi
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam nekadašnjih pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za odvođenje i ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom 1995. godine.
29.12.2022. u 14:18
get url
text

Zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika osumnjičeni su Senad Bužimkić zvani Grga, Rizah Fajić zvani Faja, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković zvani Pače, Irfo Velagić zvani Mekenzi i Suad Nesimović.

Osumnjičeni se, prema optužnici Tužilaštva BiH, terete da su u svojstvu komandanta i pripadnika 511. slavne brdske brigade Armije BiH postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, osumnjičeni su – prilikom napada Armije BiH na položaje VRS-a u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, na području općine Bosanska Krupa – učestvovali u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a drugi – drvenim kolčevima i drugim predmetima – tučen do smrti.

- Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine - pojašnjavaju iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 118 svjedoka, od čega šest svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.