open-navfaktor-logo
search
Okončana istraga
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog praćenja i prisluškivanja bivšeg ministra Nermina Džindića
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pred Općinskim sudom u Sarajevu podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog krivičnog djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje počinjenih na štetu ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
29.12.2023. u 12:48
get url
text

VEZANI TEKST - Skandal u vezi s praćenjem Džindića potresa FMUP, oglasio se i suspendovani Vejo, kakva je uloga Čampare

Nezvanično, riječ je o predmetu koji se tiče postavljanja naprave za praćenje i prisluškivanje tadašnjeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

- Osumnjičenima se na teret stavlja da su u vremenskom periodu od januara 2021. godine pa sve do 11. aprila iste godine, djelovali na području Kantona Sarajevo, na način da ih je  A. H. svjesno udružio sa ciljem počinjenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, a kojem udruženju su kao članovi svjesni pripadnosti i zajedničkog kriminalnog cilja pristupili V. G i A. V.

Osumnjičenom A. H. se optužnicom na teret stavlja da je počinio i krivična djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Kako je Faktor ranije objavljivao, zbog sumnje da je postavio napravu za praćenje pod vozilo tadašnjeg ministra Džindića hapšen je Alden Hot.

On je, kako je to tada objavio portal Istraga, priznao da je to učinio, navodno po nalogu Damira Veje, direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je svojevremeno pisao portal Istraga, navodno "u cijeli slučaj je bio uključen i službenik SIPA-e Adis Drnda koji je dugogodišnji prijatelj ministra Aljoše Čampare".

VEZANI TEKST - Ko je i zbog čega postavio nepoznatu napravu pod vozilo ministra Nermina Džindića

Nakon toga, Vejo je "preventivno suspendovan" odlukom Federalnog MUP-a, odnosno tadašnjeg ministra Čampare.

- Na rasvjetljavanju krivičnog djela radila su pod neposrednim nadzorom Tužilaštva ovlaštena službena lica Federalne uprave policije. Za glavni pretres postupajući Kantonalni tužilac predložio je čitanje i uvid u 100 materijalnih i 14 potkrepljućih dokaza te saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka - saopćilo je Tužilaštvo KS.

Odluku da li će optužnica biti i potvrđena donosi sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.