open-navfaktor-logo
search
Četverica optuženih
Podignuta optužnica zbog zločina protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima iz Zvornika i okoline
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragana Spasojevića (1965), Vinka Radovića (1959), Dragomira Vasića (1964) i Petka Panića (1952), svi državljani BiH i Srbije, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom maja i juna 1992, godine nad bošnjačkim civilima na području Zvornika. 
27.12.2023. u 12:58
get url
text

VEZANI TEKST - Na granici sa Srbijom uhapšena dvojica osumnjičenih za zločine u Zvorniku

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, krajem maja i početkom juna 1992. godine, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su kao saizvršioci planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, nečovječnom postupanju prema njima, kao i nezakonitom
zatvaranju dijela ovog stanovništva.

Prilikom progona stanovništva, počinjena su ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Petko Panić se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Krakaju.

Prema navodima optužnice, optuženi Panić se tereti da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom stanovništvu, te lično sa policajcima pod njegovom komandom, zajedno sa neidentifikovanim srpskim vojnicima, učestvovao u razdvajanju navedenih civila od njihovih članova porodica, čime je svjesno uzrokovao kod odvojenih muškaraca i prisutnih članova njihovih porodica velike patnje, kao i ozbiljne psihičke povrede.

- Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva.
 
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vinka Radovića i Petka Panića početkom ovog mjeseca uhapsila je SIPA u saradnji sa Graničnom policijom BiH prilikom pokušaja prelaska u Srbiju.

Tokom suđenja u Haškom tribunalu, Petko Panić je bio svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, kada je izjavio da je iseljavanje Bošnjaka iz Zvornika okončano do juna 1992. godine, a da su mnogi muškarci ubijeni u brojnim pritvoreničkim centrima. Karadžić je zbog genocida u Srebrenici i zločina u drugim gradovima osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

U više haških presuda za zločine počinjene na području Zvornika utvrđeno je da su mjesto Klis, gdje je bilo oko 4.000 nenaoružanih bošnjačkih izbjeglica iz 13 različitih sela, 1. juna opkolile vojne i paravojne formacije i prisilile civile da krenu prema Đulićima, a što je navedeno u Bazi sudski utvrđenih činjenica. Neutvrđen broj muškaraca Bošnjaka koji su zatečeni u Đulićima odveden je u Tehničku školu u Karakaju, zaključci su Sudskih vijeća u Haagu.

Dragomir Vasić je u augustu 2022. godine oslobođen optužbi za genocid, a trenutno je u toku upravni postupak u kome on od BiH zahtijeva odštetu zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda tokom suđenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.