open-navfaktor-logo
search
MFS-EMMAUS
Podijeljena hrana i druge potrepštine za 500 migranata u Velikoj Kladuši
Uposlenici MFS-EMMAUS-a obišli su proteklih par dana 500 migranata koji žive u bezuslovnim smještajima na širem području Velike Kladuše i podijelili im obroke, ruksake, odjeću i vreće za spavanje.
19.08.2020. u 12:38
get url
text

- Jako velika napetost može se osjetiti ovih dana u Kladuši gdje isti pritisak osjećaju i migranti kao i lokalno stanovništvo. Svijesni činjenice da ni jednima ni drugima nije lako u ovom momentu, jer se sve više nagomilava broj migranata, a strpljenje građana mjeri se u decibelima snažnog negodovanje njihovog prisustva i neriješivosti sveukupne situacije - saopćeno je iz MFS-EMMAUS-a.

Dodaju kako će oni i u narednim danima dijeliti hranu i druge potrepštine migrantima.

- Vrijeme još uvijek ide na ruku migrantima pa će veliki broj njih uspjeti preći sudbonosne kapije kladuških šuma koje su zaposjeli. Mada prognoze lokalnog stanovništva nisu obećavajuće, jer kako tvrde iz istih tih šuma se vraćaju krvavih nogu i glava i bez ličnih stvari koje su im otete ili porazbijne u pokušaju prelaska. Mi ćemo i u narednim danima dijeliti hranu i druge potrepštine na tlu Velike Kladuše shodno potrebama migranata, jer ovdje je trenutno najveća koncentracija ljudi - navodi se.

Iz MFS-EMMAUS-a ističu da će u narednom periodu hranu dijeliti migrantima i u improvizovanim smještajnim jedinicama u Velikoj Kladuši.

- U razgovoru s malim brojem lokalnih volontera i s druge strane velikim brojem migranata kojih je trenutno izvan kampova, a njih je preko tri hiljade, utvrdili smo da su mliječni proizvodi kao što je pavlaka i jogurt kao i konzervirana hrana nešto što bi moglo biti idealan brzi obrok pa smo takve proizvode i kupili te ćemo i u narednom periodu dijeliti ovim ljudima po improvizovanim smještajnim jedinicama u Velikoj Kladuši. Drugi veliki problem poslije nedostatka hrane je i održavanje lične higijene što je neizvodljivo u trenutnim uslovima. Ogromnom broju migranata takođe je potrebna i medicinska intervencija u vidu previjanja rana nastalih prilikom pokušaja prelaska u zemlje Evropske unije - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.