open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Podijeljeni članovi Naše stranke i SDP-a zbog odbijanja zahtjeva Bh. povorke ponosa za osvjetljenje Vijećnice
Odbijanje zahtjeva Bh. povorke ponosa da Vijećnica bude osvijetljena duginim bojama danas, na dan održavanja četvrte šetnje za prava LGBTIQ zajednice, izazvalo je oprečne stavove među članovima Naše stranke, ali i SDP-a.
24.06.2023. u 14:11
get url
text

Redžo Lemezan, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu naveo je da je odluka potpuno ispravna, tagujući gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić iz SDP-a.

Odgovorili su mu neki drugi članovi Naše stranke. 

Tako je Damir Nikšić, Lemezanov stranački kolega iz skupštinskih klupa, između ostalog napisao da "ako se i ovo bude tolerisalo u stranci kao što se zažmirilo na nedavni ispad veličanja presuđenog ratnog zločinca (zbog čega sam dao ostavku na mjesto u nadzornom odboru stranke i rekao da neću dolaziti u prostorije stranke sve dok ne riješe taj problem), Naša stranka riskira da postane nešto posve drugo od onoga što je bila i što bi trebala biti, barem u očima javnosti, a naročito njenih birača (ako već ne za rukovodstvo i druge koji su trenutno zauzeti nekim važnijim stvarima)".

- Ako predsjedništvo ne reaguje, ako potpredsjednici i potpredsjednice odluče da i ovo prođe, plašim se da bi pod uticajem određenih ljudi u njoj Naša stranka, koja ionako sopće, posrće i tetura pod učestalim napadima populista konzervativne desnice na mrežama (zbog kojih se iz nekog razloga brinu umjesto da im to laska), mogla ovog puta skrenuti udesno do te mjere da bih mogao ispasti iz nje ili se pak javno izbljuvati po njoj. Zvuči kao da prijetim ili dajem neke ultimatume, ali nije. Samo mi bude muka od takve vožnje, pogotovo ako sjedim na zadnjem sjedištu i ne mogu da utičem i odlučujem. 

U svakom slučaju, ako se ova blamaža nastavi, ako se nešto ne poduzme ili radikalno ne promijeni, nešto što bi mi dalo bilo kakvu nadu da stranka neće sletiti s puta ili se rasuti u paramparčad, ja bih nekako da pritisnem negdje neko dugme da najavim da izlazim na narednoj stanici - naveo je Nikšić.

Stigao je odgovor i od Dragana Miokovića, zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH, koji je kritizirao i to što je za Lemezana general Sakib Mahmuljin heroj.

VEZANI TEKST - Odbijen zahtijev Bh. povorke ponosa: Vijećnica se neće osvijetliti duginim bojama

- Stavovi Redže Lemezana, člana i zastupnika NS u Skupštini KS, prvo, o Sakibu Mahmuljinu kao heroju a ne presuđenom ratnom zločincu u bjekstvu od zatvorske kazne, kao i onih koji se tiču prava LGBT populacije, ne samo da ne odgovaraju mojima, već se gnušam te blagonaklonosti prema "našim" zločincima i gadim licemjera iskazanog u probiranju "normalnih i nenormalnih" ljudskih prava. 

On i ja ne možemo pripadati istom političkom konceptu i to ću vrlo jasno reći, razjasniti i što se mene tiče dovesti do kraja kroz organe NS - napisao je Mioković.

Nakon što je objavljeno da je iz Gradske uprave, na čijem je čelu SDP-ova Benjamina Karić, odbijen zahtjev za osvjetljenje Vijećnice, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović dao je podršku Povorci ponosa, kao i Saša Magazinović, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji je najavio da će danas šetati s aktivistima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.