open-navfaktor-logo
search
Konačno
Podjela paketa pomoći od 500 KM socijalno ugroženim u FBiH počinje sutra u USK
Podjela paketa pomoći za socijalno ugrožene u Federaciji počinje sutra i kreće se od Unsko-sanskog kantona, potvrdio je za Faktor Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona. Korisnici će dobiti brašno, ulje, šećer, so, konzerve i deterdžent.
13.09.2022. u 12:21
get url
text
Robne rezerve
Robne rezerve

Podjela paketa pomoći u vrijednosti od 500 KM predviđena je Uredbom za pomoć stanovništvu Vlade Federacije BiH koja je donesena u julu. Paketi su do sada trebali biti podijeljeni, ali zbog problema na terenu podjela počinje tek sutra.

VEZANI TEKST - Bavrka objašnjava zašto podjela paketa za socijalno ugrožene još nije počela, nema ni kartonskih kutija

Ovom pomoći je obuhvaćeno oko 17.000 korisnika.

Pakete je bila dužna osigurati Federalna direkcija za robne rezerve, a za podjelu je zadužen Crveni križ.

- Mi smo spremni, skladišta su spremna, prva tura robe dolazi i onda čekamo sutradan drugu turu brašno, tako da možemo objediniti paket i početi sa podjelom.

Pomoć će se dijeliti u skladištima Crvenog križa na području svake općine. Tu mogu doći kamioni, viljuškari da se to može istovariti, distribuirati, spakovati. Ovdje će dolaziti korisnici - govori nam Kličić.

Objašnjava zašto je podjela predviđena u dvije ture i to u septembru i novembru.

- Tako je Vlada FBiH napravila plan, isporuku jednog dijela paketa za porodice koje imaju jednog, dva ili tri člana ide sada, a druga tura koja ima više članova u novembru. I u prvom i u drugom krugu bit će kompletan paket za korisnike.

Nećemo započeti distribuciju dok se ne kompletira set koji korisnici treba da dobiju. Dobili smo spiskove centara za socijalni rad, čekala se samo roba. Ljudi koji nisu na spisku ne mogu tražiti pojašenje kod nas već kod centara za socijalni rad.

Roba će se prevesti za one koji nisu pokretni - kaže Kličić.

Nakon USK, uslijedit će podjela paketa u Tuzlanskom, Posavskom kantonu...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.