open-navfaktor-logo
search
Pokrenut apel
Podrška Crvenog križa BiH ugroženim područjima: 10.000 eura za poplavljenu Sloveniju
Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine odobrilo je novčanu pomoć Crvenom krstu Slovenije, a u cilju podrške u humanitarnim aktivnostima koje Crveni krst/križ Slovenije realizuje povodom poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije. Na vanrednoj sjednici Predsjedništva DCK BiH donesena je odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 10.000,00 eura, u cilju hitne podrške humanitarnim naporima Crvenog krsta/križa Slovenije u odgovoru na poplave.
07.08.2023. u 17:16
get url
text

VEZANI TEKST- BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava

Generalni sekretar DCK BiH Namik Hodžić obavio je razgovore sa  Generalnom sekretarkom Crvenog krsta/križa Slovenije Cvetkom Tomin, koja je naglasila da je Crveni krst/križ Slovenije pokrenuo akciju prikupljanja novca za stanovništvo pogođeno poplavama, ističući da su putne komunikacije gotovo uništene zbog čega je distribucija robnih vidova pomoći ogroman izazov.

U skladu sa istaknutim potrebama Crvenog krsta/križa Slovenije, DCK BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Slovenije usred poplava koje su pogodile ovu zemlju.

Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem donirate 2 KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ove zemlje. (Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)

- Nastojeći da podrži sve aspekte humanitarnog odgovora povodom poplava koje su pogodile stanovništvo Slovenije, DKC BiH stavilo je na raspolaganje Crvenom krstu/križu Slovenije tim za psihosocijalnu podršku, kao i stručno osoblje u oblasti pripreme i odgovora na katastrofe. Republika Slovenija je zatražila međunarodnu pomoć u vidu bagera, specijaliziranih vozila, montažnih mostava, helikoptera i vojnika obučenih za zaštitu, spašavanje i djelovanje na terenu- saopćeno je iz CK BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.