open-navfaktor-logo
search
Jedinstven sistem
Podrška EU-a Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH
Na sastanku direktora Agencije i zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH istaknuta puna podrška Evropske unije Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.
24.02.2022. u 17:27
get url
text

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Jurgis Vilčinskas posjetio je danas Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) i održao sastanak s direktorom Aleksandrom Zolakom. 

Vilčinskas je izrazio punu podršku EU-a radu ALMBiH kao nezavisnog tijela koje osigurava siguran, funkcionalan i jedinstven sistem regulacije lijekova i medicinskih sredstava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Ureda za komunikacije Delegacija Evropske unije u BiH.

Vilčinskas je napomenuo da je uspostavljanje ALMBiH i usvajanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira u skladu sa pravnim stečevinom EU predstavljalo jednu od iznimno uspješnih reformi u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja. Podrivanje ove institucije ne samo da bi udaljilo Bosnu i Hercegovinu od napretka na evropskom putu, već i ugrozilo pravnu sigurnost i jedinstveni ekonomski prostor u BiH. Također bi ugrozila sposobnost zdravstvenih ustanova da održe postojeće razine zdravstvenih usluga za svoje pacijente.

Pacijenti zaslužuju najbolje. Bilo kakva inicijativa za stvaranje paralelnih sistema vjerojatno će dovesti do nestašice lijekova i povećanja troškova, kao i do smanjenja kvalitete lijekova - naglasio je Vilčinskas.

Vršilac šefa Delegacije Evropske unije u BiH pozitivno je ocjenio ulogu ALMBiH tokom pandemije u osiguravanju tržišnih dozvola i uvozu vakcina. Napomenuo je da, s obzirom da pandemija još uvijek traje, poremećaj u radu ALMBiH dodatno bi naštetio interesima građana BiH i privrednih subjekata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.