open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi KS
Podrška paradi ponosa u Sarajevu
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, načelnik sektora uniformisanih policajaca Džafer Hrvat i viši inspektor Jasmin Sipović danas su održali sastanak s predstavnicima LGBTIQ osoba, koje je predvodila Lejla Huremović.
21.07.2020. u 18:52
get url
text


Ona je, ovom prilikom, informisala prisutne da će se 23. augusta održati, druga po redu, parada ponosa pod sloganom "Nije život četiri zida".

- Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba koje neće moći reći ko su. Međutim, smatramo da je vrijeme da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke - rekla je Huremović.

Kako su naveli, oni se ne bore samo za prava LGBTIQ osoba nego i za sve one koji su zbog svojih identiteta isključeni iz društva, zbog čega im je posebno bitno da se povorka održi.

Premijer Nenadić je poručio da će Vlada Kantona podržati ovaj skup, kao i sve što je u skladu sa zakonom i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

- Mi ćemo nastojati unaprijediti dosadašnje standarde o zaštiti ljudskih prava svih građana - istakao je premijer Nenadić.

Ministar Jusko je kazao da je svima u interesu da ovaj javni skup prođe bez ikakvih problema, posebno kad je u pitanju sigurnosni aspekt.

Također su naglasili kako su svjesni trenutne epidemiološke situacije, te da će organizacioni odbor bosanskohercegovačke povorke ponosa pozorno pratiti situaciju i poštovati sve preporuke i mjere koje budu donesene u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.