open-navfaktor-logo
search
Šest ugovora
Podrška povratku u Vareš: Katarina Grabovac obnovit će porodičnu kuću
Sa povratnicima i raseljenim osobama iz općine Vareš potpisani su ugovori o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju stambenih jedinica, a ugovore je potpisalo šest porodica.
26.05.2021. u 14:56
get url
text

Korisnici su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

- Kroz javne pozive nastojimo imati zagarantovanu zastupljenost svih naroda, posebno kada je u pitanju implementacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva. Stambeno zbrinjavamo šest porodica u ovoj godini, u pripremnoj fazi je još pet po sistemu "ključ u ruke". Općina Vareš je kroz administrativnu podršku pomogla zainteresovanim porodicama da se jave na javne pozive i time ostvare minimalne uslove za povratak - kazao je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Katarina Grabovac se vratila rodni Javornik i potpisnica je ugovora.

- Teško je iskazati sreću što sam jedna od korisnica Vratila sam se u moje mjesto Javornik i obnovit ću porodičnu kuću koju smo nekada svi gradili. To me podsjeća na najbolje dane moga života. Izgradnjom kuće počinje i moj novi život. Zahvaljujem se Općini i Ministarstvu. Ovo može biti poruka i drugima da se počnu vraćati u svoja mjesta odakle su otišli - kazala je Grabovac.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi preko 100.000 KM. Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica ističu da će nastaviti sa implementacijom projekta stambenog zbrinjavanja i u drugim povratničkim zajednicama gdje još uvijek postoji interes za povratkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.