open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Podrška uposlenicima pogođenim krizom izazvanom pandemijom: Isplata dijela plaće privrednicima za juni i juli
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić organizirao je danas 13. sjednicu Koordinacionog tijela za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, te poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvane pandemijom koronavirusa.
16.11.2020. u 18:16
get url
text

Na sastanku je analiziran Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, te se govorilo i o mogućim oblicima i mjerama za unapređenje položaja privrednika u KS. Izmjene zakona će se naći pred zastupnicima na sutrašnjem nastavku sjednice Skupštine KS.

Sa sastanka je poslana podrška predloženim izmjenama zakona i od Udruženja poslodavaca i Udruženja sindikata koje djeluje u ovom tijelu.

- Kao članovi ovog Koordinacionog tijela i kao predstavnici poslodavaca apelujemo na zastupnike Skupštine KS da sutra, na sjednici Skupštine, donesu Zakon o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, jer svaki dan kašnjenja pomoći privrednim subjektima dovodi u pitanje njihov opstanak i opstanak radnih mjesta - poručili su iz udruženja i sindikata.

Inicijativu za izmjenu Zakona je podnijelo Ministarstvo privrede, a prema riječima ministra finansija KS Jasmina Halebića, izmjena Zakona sadrži proširenje zakonskog okvira kako bi mjera sufinansiranja isplate plaća ili dijela minimalne neto plaće mogla biti realizirana za dodatna dva mjeseca - juni i juli.

- Trenutni Zakon tretira ove mjere kao kratkoročne i njihova primjena se odnosila na period do maja ove godine, jer se pretpostavilo da će epidemija koronavirusa biti gotova do jeseni. Nažalost, epidemija je još tu i mi moramo tražiti načina kako privredi što duže pomagati na način predviđen spomenutim Zakonom - istakao je Halebić.

On je dodao da prijedlog izmjena ovog zakona donosi i prošireni normativni okvir da se, pored komercijalnih banaka koje su tretirane u sadašnjem zakonskom rješenju, dopuni i sa mogućnosti kreditiranja kroz Kreditno - garantni fond koji već postoji i funkcioniše u KS.

Sljedeći sastanak sa ciljem definiranja podzakonskih akata za rješavanje aktuelnih pitanja održat će se u naredni četvrtak.

Zaključeno je i da će Udruženje poslodavaca dati prijedlog neophodnih mjera koje će premijer Nenadić prezentirati na sastanku deset kantonalnih premijera kod premijera Federacije BiH Fadila Novalića, koji je zakazan za srijedu 18. novembra 2020. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.